[#1]
Dema w naszym języku ojczystym
Chodzi mi o w pełni rozgarnięte dema, bądź scrolle, ale z tekstami które były by pisane w całości, lub chociaż w części, w naszym ojczystym języku. Wiadomo, do poczytania i pośmiania się.
Jeśli polecacie jakieś konkretne produkcje, to chętnie tez pooglądam, ale chodzi mi bardziej o to, jak przeszukiwac pod tym kątem np. poueta, scene.org, czy csdb (bo chodzi mi również o produkcje na C64). Na csdb można niby sortować według polskich produkcji, ale te z zachodnim i polskim jezykiem w samym demie, wrzucane są chyba do jednego wora i trzeba mieć fart, żeby trafic akurat na jakas rozgarnieta produkcje, do tego z polskim tekstem.
Jednakże, trafiłem na kilka fajnych demek, głównie scrolli z klimatycznymi opowiastkami, jeszcze z lat 80. Bardzo fajnie się to czyta, jak ktoś opowiada jeszcze o komunie, Wałęsie, przemianach ustrojowych i ogólnie o tamtych czasach.
Oczywiście najwięcej tego można znaleźć w magazynach dyskowych, ale fajnie by było zobaczyć jakieś w pełni polskie demo, gdzie scenerzy będą zapowiadać dane efekty w naszym jezyku.
Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 09:50:56 przez wlodi5