ehh, taki głupi pomysł mi do łba strzelił - gdyż robimy taki tam...tego... symulator (na razie za wcześnie, by się nad tym spuszczać
), i pomyśleliśmy sobie, że zabawnym byłoby umieszczenie jako tło scenerii - np. na jakichś reklamach, TIR'ach, kontenerach... log(?)/logów związanych z ami-demosceną, "klasycznymi" demami/grupami.
Zastanawia mnie wymiar "prawny" (czy jak to idiotycznie nazwać) czegoś takiego, stąd mam parę głupich pytań do kogoś bardziej kumatego
:
1. Czy ktoś mógłby mieć coś przeciwko? (projekt będzie raczej komercyjny jakby co)
2. Czy musiałbym np. znajdować ludzi np. z jakichś TRSI itd.. (polską scenę pewnie dałoby radę ogarnąć na jakimś party
) i pytać o pozwolenie, czy jako że np. dema (w tym i grafiki w nich? loga?) zawsze były "public doman" (?) czy jakoś tak - stąd każdy może ich używać jak chce? (no pomijając, że kto by się "burzył" do jakichś logosów sprzed 20 lat... ale ten świat czasem zaskakuje -szczególnie ostatnio w necie- poziomami absurdu, czasem nawet wbrew autorom dzieł).
3. inna sprawa -co technicznie mnie nieco martwi - większość tych grafik jest po prostu w niskiej rozdzielczości, i aż kipi pixelem
- nie wiem czy dałoby radę jakoś sensownie podbić rozdziałkę bez super-bawienia się, tudzież, czy byłaby to także brutalna ingerencja w "dzieło"
(albo wręcz przeciwnie - przeróbka = znaczy mniej oryginału w oryginale, i można robić z tym co się chce? hmm)
PS. 4. Jakichś log Amigi czy innych Boing-balli chyba bałbym się wklejać (?) liznąwszy tylko nieco te "intelectual property" wojenne brednioseriale
- pomysł taki trochę z d... może
tak na gorąco jeno zarzucam - może ktoś oświeci? Byłoby fajnie
Ostatnia aktualizacja: 06.02.2019 15:13:03 przez rolpho / D6