Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
  kategorie: Dema, Grafika, Ludzie, Muzyka
[#1] Best of Amiga Demo
[youtube]https://m.youtube.com/playlist?list=PL7C791DD55914C154[/youtube]
[#2] Re: Best of Amiga Demo

@bilbo, post #1

Świetna robota OK znacznej części produkcji nie znam (dopiero nadrabiam trzydziestoletnie zaległości)
Po powrocie z urlopu będzie co odpalać na "psiapsiółce"
[#3] Re: Best of Amiga Demo

@bilbo, post #1

Dalbys rade wklejac linki w sposob cywilizacyjny ?
Klikam w twoj link i nie otwiera sie nic
[#4] Re: Best of Amiga Demo

@HOŁDYS, post #3

Spróbuj sam, czy się da wklejać playlisty ;)

edit----
za pomocą znacznika youtube mam na myśli

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2020 10:24:42 przez karolb
[#5] Re: Best of Amiga Demo

@karolb, post #4

Playlist ten znacznik nie obsługuje
[#6] Re: Best of Amiga Demo

@HOŁDYS, post #3

klikam na biało czerwony YouTube pokazuje się wklej link więc co tu nie gra
[#7] Re: Best of Amiga Demo

@HOŁDYS, post #3

pojedyncze udaje się
[#8] Re: Best of Amiga Demo

@szczupi26, post #2

Świetna robota by była dopiero wtedy, gdyby autor playlisty pokusił się o jakiś komentarz czy rys historyczny. Dlaczego uważa te dema za fajne, co mu się w nich podoba i przede wszystkim z jakiego powodu te akurat uznaje za najlepsze...
[#9] Re: Best of Amiga Demo

@Jazzcat, post #8

Tak trochę odbiegając. Kiedyś z Rentonem dyskutowałem o tym żeby zrobić razem vloga o staffie z The Party 94. Wiadomo Nexus7, Psychodelic, Beyond the Future i jeszcze wiele już teraz kultowych produkcji. Rozesłać wici po ludziach którzy uczestniczyli wtedy na tym party i wypytać co pamiętają jakie były ich wtedy odczucia. Zrobić również rekonesans po starych Diskmagach aby powyciągać smaczki o danych produkcjach.
Ale na pomyśle się skończyło bo nie mam ostatnio za wiele czasu, a i Renton też mniej się udziela jeżeli chodzi o Amigową scenę na swoim videoblogu. Może uda się to omówić teraz na Dekranczu2o2o.
1
[#10] Re: Best of Amiga Demo

@Jazzcat, post #8

Skrót myślowy, dla mnie świetna robota. Do amigowania (póki co granie, dema, nauka od podstaw obsługi AOS-u) wróciłem po ćwierć wieku. Informacje o wrzuconych produkcjach znajdę sobie sam w ramach pogłębiania znajomości wydarzeń i produkcji demoscenowych. Brak pisemnego uzasadnienia poczytuję za wielki plus pozwalający uniknąć niepotrzebnych i nic nie wnoszących przepychanek, pyskówek czy otwartych kłótni o które przecież nietrudno (co pokazują tematy o OS-ach dla przykładu, zwiększające znacznie zawartość "pulu w bupie" co niektórych userów)
[#11] Re: Best of Amiga Demo

@jimiche, post #9

Nnno! I właśnie takie coś byłoby ciekawe. Oby się udało.

A może na początek vlog o jednym demku? Nawet już mam dla Was tytuł: "Historia jednego dema"

@szczupi26:
Skrót myślowy, dla mnie świetna robota.

A dla mnie to pójście na łatwiznę. Autor zrobił listę swoich ulubionych demek i nazywa ją szumnie "Best of Amiga Demo", więc liczyłem na jakieś uzasadnienie czemu akurat te dema. Uzasadnienie pisemne czy gębowe, obojętnie. Bo w tej chwili jest to po prostu kolejna playlista z demami jakich na YT wiele.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2020 10:13:56 przez Jazzcat
1
[#12] Re: Best of Amiga Demo

@Jazzcat, post #11

Ja też liczyłem że ktoś coś takiego zrobi. Fajnie byłoby gdyby ktoś tak z gawędziarskim talentem przeleciał każdy miesiąc z roczników 89-95 z uwzględnieniem dem, inter, zinów, nawet gier i wszystkiego czym się wtedy żyło.
[#13] Re: Best of Amiga Demo

@bilbo, post #1

no... ale że nie ma:

REAL / Complex
Origin / Complex
Motion: Origin II / Bomb
Love / Virtual Dreams & Fairlight

no i starsze...

Red Sector Megademo
Vision - Megademo IV
Dragons Megademo
Budbrain Megademo
Puggs in space / Dionysus

to nie wiem...
[#14] Re: Best of Amiga Demo

@buzzugreg, post #13

Nie ma bo tu prawdziwych amigowców nie ma
[#15] Re: Best of Amiga Demo

@dynx, post #14

Wypraszam sobie.
Moja Amiga była bezpośrednio przesiadką z ZX-Spectrum
Zarobiłem na programie obliczeniowym, przekompilowanym
żeby szybciej działał [napisalem dla sieci wodociągowych].
Kupiłem wtedy pierwszą A500 z kickiem 1.2
Potem zmiana na 500+, i A1200 i karta turbo.
Wtedy zacząłem robić animacje dla TVP
Mam w sumie 5 Amig, a do jednej po naprawach dam Puistorma,
do drugiej zwykle rozszerzenie. Karte Blizard niestety jak debil sprzedałem.
2
[#16] Re: Best of Amiga Demo

@habit, post #15

Dlaczego zmieniłeś A500 na A500+?
[#17] Re: Best of Amiga Demo

@Pinto, post #16

Jeśli kolega miał kick 1.2 to płyta w rewizji 3 lub 5, a to oznacza maksymalnie 512kB Chip. A500+ to max 2MB Chip, co robi dużą różnicę jeśli działasz w systemie czy tworzysz muzykę/grafikę. Zresztą do gier też im więcej tym lepiej.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2026 15:43:15 przez brain030
1
[#18] Re: Best of Amiga Demo

@Pinto, post #16

Man, nie pracowałeś na WB 1.3
WB 2.x był dużo wygodniejszy do pracy z systemem.
Miał dużo komend które się przydawały.
A jak jeszcze miałeś dysk twardy, to MagicWB poprawiał Ci niesamowicie samopoczucie :)

Z dzisiejszego punktu widzenia 1.3 miał bardziej surowy wygląd, taki "ackerski"
Ale w latach 90-tych - wygodnie się na nim nie pracowało
Jakby nie było FileMaster'a to by była tragedia
1
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem