1. A rzeczywiście, zwracam honor - jest grupa wymieniona, z obowiązkową informacją, że nasze produkcje były coraz słabsze. :) A tak na serio i może nieskromnie, ale Lamersi byli pierwszą grupą tego typu na polskiej scenie, na długo zanim pojawiły się inne. Gdy się robi film o tak wąskiej dziedzinie jaką jest polska crazy scena, to zdawkowe napomknięcie o naszej grupie wydaje się dziwne. To jakby robić film o thrash metalu i wspomnieć gdzieś w połowie, że była taka grupa jak Metallica, ale wydawała coraz gorsze płyty. Natomiast jak najbardziej uznaję, że to wasz film i możecie nawet cały zrobić o grupie Odbyt Design. Pytanie tylko, czy wówczas będzie to film o crazy demoscenie, czy o konkretnej grupie.
I mogę się zgodzić, że było sporo tych grupek "crazy", ale tak naprawdę tych, które coś wydawały, były 4 lub 5. I nieraz z kolegami z grupy byliśmy mocno załamani poziomem, gdy nasze kodowane (w Amosie, ale jednak) produkcje, na które często poświęcaliśmy tygodnie, konkurowały z robionymi "na kolanie" w godzinę slideshowami w DemoManiacu, które poziomem humoru mogłyby konkurować z pracami 10-letnich dzieci (nie, nie mówię tu o Waszych produkcjach, ani też nawet o żadnej konkretnej, ale wiemy jak wyglądało 90% produkcji - i tak, Lamersi też mieli kilka takich bieda demek na koncie).
Zrobiłem małe zestawienie - przecież obecnie mamy internet, prawda? Wszystko jest w necie, a więc zajrzałem na POUET i zestawiłem listę produkcji 4 najpopularniejszych crazy grup.
LINK do obrazka
Warto zwrócić uwagę zarówno na ilość produkcji, jak i na oceny. Owszem, Lamers nie jest już jedynie crazy grupą, bo wypuszcza normalne dema, które wygrywają na parties, ale jednak jakieś porównanie jest.
Ale to tak przy okazji dyskusji o crazy demoscenie. Nie piję do filmu ani nie zabraniam nikomu dorabiania ideologii. Sam nie uważam, żeby crazy demoscena wymagała jakiejś szczególnej atencji, bo to były tylko wygłupy i żarty - odskocznia od normalnych produkcji i nic więcej. Ale nostalgia pewnie też działa.
2. No jasne, że tego typu filmy i produkcje robi się za darmo, niezależnie od ilości włożonej pracy. Inaczej byłoby to dziwne nawet. Niemniej jednak doceniam pracę.
3. Co do mojego e-maila to fakt, nie wiadomo skąd go wziać. Gdyby tylko istniała jakaś wyszukiwarka, która by potrafiła znaleźć w sieci słowo "XTD". I gdyby tak można było kliknąć pierwszy wynik z listy... :) Jak to się mówi - dla chcącego nie ma nic trudnego.
Na prywatne wiadomości odpowiem (nie)bawem. :) (EDIT: odpowiedziałem)
Pozdrawiam!
Ostatnia aktualizacja: 04.05.2021 02:18:27 przez XTD