[#1]
Problematyczne produkcje.
Witam. Swego czasu poruszyłem w innym wątku temat 2 dem grupy Anadune i ich dziwnym działaniu na moich konfiguracjach. W rzeczywistości przypomniało mi się potem że z demem Zoom na 060 też są problemy i działa... a właściwie "klatkuje" jak głupie. Coś pamiętam że lepiej działało to demo na 040/40MHz. Inny przypadek był z demem Y'aga gdzie w świat poszła wersja ze skopaną drugą częścią (czyżby ktoś złośliwie puścił skopaną wersję?), o dziwo na cover cd z ACS była wersja działająca.
Ale dzisiaj chciałbym rozszerzyć ten temat.
Zacznę od inter 4k które to posiadają muzykę ale nigdy nie udało mi się z muzyką ich zobaczyć np: interka4k kodowane przez Maveya z muzyką Skipa, pomimo dogrywania bibliotek uruchamiania czystego systemu, albo z pod "full Workbencha" muzyki nie słyszałem, podobnie jest z produkcjami które wyszły od Alien'a/Mawi^Picco. Niby muzyka jest ale ... nic nie gra. Przypadki o których piszę dotyczą 060 i systemu 3.1... na 030 nie sprawdzałem ale może być podobnie.
Inną ciekawą produkcją jest Video Meliora od Venture. Owszem na yt jest wideo bo kiedyś sam się męczyłem z WinUAE i jakimś starym programem do montażu aby jakoś to synchronizować, bo to co zobaczyłem daleko odbiegało od synchronizacji dźwięku z napisami. Zresztą teraz zastanawiam się co ludzie oglądali na Satellite 98 podczas Amiga Demo Compo. Osobiście pamiętam jak grubą imprezą była edycja w 2000 roku, na tej w 1998 nie byłem ale musiało być jeszcze grubiej.
Popsioczyłem na Polskie produkcje to teraz czas na naszych zachodnich sąsiadów czyli grupę Oxyron a właściwie to Arsenic(wiadomo o kogo chodzi). Jeżeli napisać coś o Fear Factory to na WinUAE zobaczyłem w całości na oryginalnym sprzęcie już niestety do połowy (a pamiętam, że na blizzardziePPC z 040/40MHz to tylko muzykę słyszałem z pierwszej części oraz czarny ekran).
Demo Death Greedy które naprawdę zacnie jeżeli chodzi o efekty wygląda na 030, (bo co do samego designu to może sobie przybić piątkę z fear factory ) wywala mi się na scence z kotem... 060 czy 030 niema znaczenia.
No i na koniec rarytas z polski Beetle od legendarnej grupy Mystic, niby temat zanany gdyż wymaga jakiejś biblioteki XPK... i pomimo zapewnień samego Kempy'ego że u niego "chodzi jak Satanista po cmentarzu przed czarną mszą", to niestety ... u Jimiego jak zwykle śmierć lamerom.
Wiadomo jest też kilka produkcji które już mi działają jak należy np. Around od Joker z IO5 czy legendarne, cudowne, kosmiczne Invitation none od Sonik Clique... na BlizardziePPC tylko czarny obraz ale za to leciał kawałek Fndr'a, Na Apollo1260 bez problemu działa.
Jest jeszcze kilka takich kwiatków np. Cyberia od SCX&Bomb co to na 060 mi nie działa a na 030 to muzyka leci sobie a efekty sobie, czy zapomniane demo kodowane dla Freezers przez Zig'a pod tytułem Hyper. Na 040 jak pamiętam pomagało wyłączenie cache ale demo działało słabo, a na 030 nic nie trzeba wyłączać bo to nie ma znaczenia gdyż demo działa słabo.
Dobra moi drodzy mam nadzieję że ktoś tego posta doczytał do końca.:)
Teraz pytanie do was, które dla was produkcje były zawsze problematyczne w uruchomieniu?