@XTD,
post #10
I tak trzeba by się pewnie kiedyś zastanowić nad tym jak inaczej przygotować głosowanie przy tak małej liczbie głosujących (np. utworowi z 16. miejsca wystarczyłoby 10 głosów, żeby wskoczyć na miejsce 10). Ale znając scenę i jej niechęć do zmian, pewnie głosowanie również nie zmieni się w najbliższej 10-latce (chociaż mam pewną koncepcję).
I tak jest lepiej niż 10 lat temu. Na ~140 osób, które odwiedziły party, do systemu głosowania zarejestrowało się 99. Niestety nie mam (jeszcze) dokładnych danych dot. liczby głosujących, ale zakładając, że zwycięskie exeki otrzymały same piątki (skalę głosowania mamy 1-5), to wychodzi 60 aktywnie głosujących osób w najważniejszych (obiektywnie) compos. To 2x więcej niż na parties z zeszłej dekady z papierowymi votkami etc.
Music compos nigdy nie cieszyły się jakimś wyjątkowym zainteresowaniem na parties, chociaż liczba ~40 głosujących (201 pkt. ma zwycięski utwór w streaming music) oraz pełna sala podczas samego compo to i tak IMO wynik bardzo dobry. Ogólnie mam wrażenie, że zainteresowanie muzyką scenową wśród scenowców wzrosło w ostatnich latach.
Do głosowania nikogo się nie zmusi. Są tacy, co nie głosują z zasady. Są tacy, których compo nie interesuje, albo im się po prostu nie chce. Przy obecnej formie głosowania (gdzie wystarczy siedząc sobie z piwkiem przy stoliku z kolegami kliknąć od czasu do czasu na telefonie gwiazdkę) nie mam już więcej pomysłów jak jeszcze ułatwić i uprzyjemnić ludziom tę czynność. Chyba jedynie rozpoznawaniem mowy ("OK XENIUM, zagłosuj mi 5 na XTD, a reszcie przyznaj od 1 do 3, randomizując") ;)