[#2]
Re: efekty cyklowania palety commodore+4
@Mikrobi,
post #1
Według mnie takiego typowego przewijania palety na C64 się nie zrobi, bo to trochę inny rodzaj organizacji grafiki i paleta ma swoje stałe kolory, których nie da się zmienić. Na Plus4 może - nie znam zupełnie jego możliwości. Jeżeli coś takiego gdzieś zrobiono na C64 to od strony technicznej jest to raczej bliższe animacji niż modyfikacji palety.
Ale na Amidze to ten efekt z 1:30 jest jak najbardziej wykonalny. Bierz "Deluxe Painta" i zobaczysz. 😃 To jest banalne do zrobienia. Chociaż oczywiście zdecydowanie lepiej wyjdzie na AGA niż na OCS/ECS. Z tym 6:49 już byłoby trudniej, bo są dziury i tutaj trzeba coś więcej. Ale 6:58 to już na luzie w samym Deluxe Paint zrobisz. Tylko trzeba sobie najpierw taki obrazek narysować. Można wymodelować, wyrenderować i odpowiednio pokolorować te kafelki.
Podczas przewijania palety można też nieco modyfikować kolory palety co może ciekawie wyglądać. Ale do tego trzeba byłoby wziąć już np. jakiegoś AMOSa, bo w samym programie graficznym nic poza przewijaniem się nie zrobi. Chociaż na Decrunch 2022 Slayer mi uświadomił pewną ciekawą sprawę. Deluxe Paint pozwala zdefiniować kilka zakresów przewijania. Czyli można mieć na ekranie kilka niezależnych przewijań fragmentów palety. W dodatku każde może być z inną prędkością.
Przewijanie palety to jest bardzo fajna cecha niektórych starych układów graficznych. Zjada to sporo kolorów ale efekt jest wręcz "za darmo", nie obciążą sprzętu, jest zawsze płynny i działa idealnie. Praca Slayera z Decnurch 2022 pokazała, że nawet mizerna 32 kolory OCS wystarczą żeby ostro poszaleć. Tylko, że do tego trzeba mieć też dobrą, przemyślaną grafikę. A o to jest już trudniej... Raczej ChatGPT tego nie zrobi.
Pewnie każdy to wie ale gdyby ktoś nie wiedział to dodam, że to mini-demo "Boing", które pokazywano na przedpremierowej prezentacji Amigi 1000 w 1985, wykorzystywało przewijanie palety do "obracania" boinga. Ja przez 25 lat myślałem, że ta kulka jest wektorowa i się obraca. A tam jest po prostu przesuwana paleta. To by tłumaczyło dlaczego demo jest tak mało kolorowe. Niesetety przesuwanie palety wymaga jak najwięcej kolorów. Im więcej tym sprawia wrażenie płynniejszego i pozwala na dłuższy cykl przewijania.
Ostatnia aktualizacja: 22.07.2023 12:43:21 przez MDW