Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
  kategoria: Ludzie
[#1] Dolph/Nipson - RIP
Właśnie dostałem bardzo smutną wiadomość - 31 maja 2024 zmarł Dolph/Nipson (https://demozoo.org/sceners/54917/). Podobno przegrał z rakiem. 

Postać może być kojarzona raczej przez starszych znawców polskiej sceny C64, bo Dolph tam działał w pierwszej połowie lat 90. Z tego co pamiętam po C64 miał przez krótki czas Amigę i zdążył jeszcze odwiedzić party (chyba Intel Outside 2).

Ja znałem człowieka, bo jestem z Legnicy i całe legnickie Nipson to moja pierwsza styczność z ludźmi z demosceny. 
Od połowy lat 90 nie zajmował się już demosceną, a w “socialmediowych” czasach to już zupełnie zmienił zainteresowania na odległe od komputerów (no, poza prowadzeniem kanału na YouTube).

Info z pierwszej ręki:
https://www.youtube.com/watch?v=c-pTLz1GeGU

Najpierw ASL/Nipson, teraz Dolph/Nipson… zaczynam czuć się jak 90-latek.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2024 15:26:52 przez MDW

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2024 10:40:52 przez MDW
[#2] Re: Dolph/Nipson - RIP

@MDW, post #1

Niestety ale przeszło to na ppa również bez echa, albo przynajmniej ja tego nie widziałem. Zmarł grafik grupy Illusion- Axel D. Na PPA jest z nim wywiad oraz galeria z jego pracami.
Pamiętam grafiki które wystawiał do konkursu SuperScreen w C&A. Osobiście nigdy go nie spotkałem.

Dobra teraz widzę, że w komentarzach pod wywiadem zamieściłeś MDW info o odejściu Axela D.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2024 23:03:44 przez jimiche
[#3] Re: Dolph/Nipson - RIP

@jimiche, post #2

Nie znałem, ale coś mnie tknęło przeczytać ten wywiad na PPA i jestem w szoku. Nie wiedziałem, że też miał wśród swoich zainteresowań układanie kostki Rubika. Mało tego. Ja, ucząc się układać kostkę, spisywałem do zeszytu algorytmy układania właśnie z jego strony internetowej. Jakoś były dla mnie najłatwiej zaprezentowane.

Niech spoczywa w pokoju...
[#4] Re: Dolph/Nipson - RIP

@jimiche, post #2

[#5] Re: Dolph/Nipson - RIP

@MDW, post #1

Pokój jego duszy
2
[#6] Re: Dolph/Nipson - RIP

@MDW, post #1

Na Revision, jak co roku, pojawi się lista wspomnień scenowców, którzy odeszli przez ostatni rok. Uzupełniamy listę o osoby z Polski, czy ktoś posiada lub może się dowiedzieć datę urodzin wspomnianego Jarosława Ostaszewskiego aka Dolph/Nipson? (Ewentualnie chociaż tylko rok urodzenia, to może ktoś pamięta nawet, aby wspomnieć chłopaka).
[#7] Re: Dolph/Nipson - RIP

@Norby, post #6

Możemy tylko wydedukować rok urodzenia Dolpha. Na końcu dema "Burglary" (C64) widać, że w 1993 roku miał 18 lat. Potwierdzenie tego można znaleźć tutaj (30:32):
https://youtu.be/oWUJylH7C-E?si=i_eyIhrdTgFJg59C&t=1832

YouTube twierdzi, że demo jest z 1994 ale pouet.net, że było wystawione na party w grudniu 1993.
Bardziej ufam pouet.net więc wygląda na to, że Dolph urodził się w 1975 roku.

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2025 16:06:41 przez MDW
[#8] Re: Dolph/Nipson - RIP

@MDW, post #7

Bardzo smutna wiadomosc, ale pocieszajace jest to, ze dzieki tym creditsom nawet za 20 lat ktos o nim pomysli.

W dzisiejszych czasach, to brzmi wrecz niesamowicie, aby nastolatkowie 17 lat, robili demo, aby wygrac joystick na party i znalezc sie w chartsach, ktore czytali miedzy soba.
W tamtych czasach, u nas na scenie to chyba tylko Lenin byl po czterdziestce. Chciaz wszyscy zachowywali sie jakby po setce :)
4
[#9] Re: Dolph/Nipson - RIP

@Ralpheeck, post #8

Chyba miałeś na myśli Liftera (rocznik '63)? Lenin raczej był młodszy, ale nie znam roku urodzenia.
1
[#10] Re: Dolph/Nipson - RIP

@Jazzcat, post #9

Kurcze to teraz to nie wiem. Myslalem ze Lenin ze swoja kloszardowa broda i dlugimi i siewiejacymi wlosami byl nastarszym osobnikiem na party. Teraz to sie zastanawiam czy nie pomylilem ksywki.
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem