Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
  kategoria: Ludzie
[#1] Dolph/Nipson - RIP
Właśnie dostałem bardzo smutną wiadomość - 31 maja 2024 zmarł Dolph/Nipson (https://demozoo.org/sceners/54917/). Podobno przegrał z rakiem. 

Postać może być kojarzona raczej przez starszych znawców polskiej sceny C64, bo Dolph tam działał w pierwszej połowie lat 90. Z tego co pamiętam po C64 miał przez krótki czas Amigę i zdążył jeszcze odwiedzić party (chyba Intel Outside 2).

Ja znałem człowieka, bo jestem z Legnicy i całe legnickie Nipson to moja pierwsza styczność z ludźmi z demosceny. 
Od połowy lat 90 nie zajmował się już demosceną, a w “socialmediowych” czasach to już zupełnie zmienił zainteresowania na odległe od komputerów (no, poza prowadzeniem kanału na YouTube).

Info z pierwszej ręki:
https://www.youtube.com/watch?v=c-pTLz1GeGU

Najpierw ASL/Nipson, teraz Dolph/Nipson… zaczynam czuć się jak 90-latek.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2024 15:26:52 przez MDW

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2024 10:40:52 przez MDW
[#2] Re: Dolph/Nipson - RIP

@MDW, post #1

Niestety ale przeszło to na ppa również bez echa, albo przynajmniej ja tego nie widziałem. Zmarł grafik grupy Illusion- Axel D. Na PPA jest z nim wywiad oraz galeria z jego pracami.
Pamiętam grafiki które wystawiał do konkursu SuperScreen w C&A. Osobiście nigdy go nie spotkałem.

Dobra teraz widzę, że w komentarzach pod wywiadem zamieściłeś MDW info o odejściu Axela D.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2024 23:03:44 przez jimiche
[#3] Re: Dolph/Nipson - RIP

@jimiche, post #2

Nie znałem, ale coś mnie tknęło przeczytać ten wywiad na PPA i jestem w szoku. Nie wiedziałem, że też miał wśród swoich zainteresowań układanie kostki Rubika. Mało tego. Ja, ucząc się układać kostkę, spisywałem do zeszytu algorytmy układania właśnie z jego strony internetowej. Jakoś były dla mnie najłatwiej zaprezentowane.

Niech spoczywa w pokoju...
[#4] Re: Dolph/Nipson - RIP

@jimiche, post #2

[#5] Re: Dolph/Nipson - RIP

@MDW, post #1

Pokój jego duszy
2
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem