Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
[#1] Joy of Killing - gra z grafiką Yogi
Informacja może nie w 100% demoscenowa ale w jakiejś części jednak tak. Może wiedzieliście, a może nie - ja o tym nie słyszałem, a informacja wypłynęła 20 stycznia.

W połowie lat 90 powstawała gra pt. "Joy of Killing" do której grafikę robił Yoga.
https://www.gamesthatwerent.com/2025/01/joy-of-killing/
Nie było zbyt wiele o niej słychać, bo ostatecznie nie została ukończona i wydana (przez Mirage). Charakterystyczny styl graficzny Yogi od razu rzucił mi się w oczy gdy wczoraj ta informacja ukazała się na stronie Games That Weren't.
W opisie widać, że cała gra była inicjatywą ludzi z demosceny (Charon, Spiryt), a w odkopaniu projektu pomógł (też przecież dosyć znany w przeszłości) Rygar.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2025 13:56:33 przez MDW
2
[wyróżniony] [#2] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@MDW, post #1

Tutaj troszkę rozgrywki z gry Joy of Killing:
3
[#3] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@zzielinski, post #2

To co widać na nagraniu, to nie zachęca do zagrania.
1
[#4] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@MDW, post #1

"Wykopki" przeprowadziła "Polish Amiga Floppy Preservation Group" ;)
Charon był w szoku, że coś się zachowało bo nie miał kopi.
4
[wyróżniony] [#5] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@MDW, post #1

w odkopaniu projektu pomógł (też przecież dosyć znany w przeszłości) Rygar.

Masz na myśli Rygara/Illusion (Bartosz P.)? Jesteś pewien, że rygar997 to ta sama osoba?
[#6] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@Jazzcat, post #5

Masz na myśli Rygara/Illusion (Bartosz P.)? Jesteś pewien, że rygar997 to ta sama osoba?

Aaaaa, faktycznie! Poprzedni komentarz pokazuje, że to był jednak ten współczesny Rygar, a nie ten sprzed wieków. szeroki uśmiech
Czytając opis wbiłem się w demoscenowy klimat i podświadomie uznałem, że to tamten stary Rygar. Sorry rygar997.
[#7] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@rygar997, post #4

"Wykopki" przeprowadziła "Polish Amiga Floppy Preservation Group" ;)

No to teraz wszystko mi bardziej pasuje. Przez demoscenowych autorów podświadomie pomyślałem nie o tym Rygarze o którym powinienem. A przecież to Ty zdecydowanie bardziej pasujesz do takich akcji.
Wiesz jak to jest - w pewnym wieku pamięta się wydarzenia sprzed 30-40 lat, a nie pamięta co się jadło na śniadanie (i czy się je w ogóle jadło).

Charon był w szoku, że coś się zachowało bo nie miał kopii.

Nawet autorów zadziwiasz swoimi znaleziskami. Szacun rygar997! OK
2
[#8] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@zzielinski, post #2

@zzielinski:
Dzięki za film. Rzuca nieco więcej światła na rozgrywkę, które wygląda robiona jakby pod moje umiejętności gracza - spokojnie, powoli.

@amikoksu:
No cóż, polskie produkcje połowy lat 90 - jeżeli coś się ruszało to już było dobrze. Nie miał wtedy kto walnąć pięścią w stół i powiedzieć "luuuudzie, to jest zręcznościówka, tutaj potrzeba dynamiki".
Do braku dynamiki jeszcze bym dołożył to, że obiekty trochę słabo odróżniają się od tła. Można byłoby dorobić czarny outline do obiektów jak w SuperFrog czy prawie wszystkich grach od Nintendo. W (Super)Stardust nie ma outline i jest czytelnie ale... ale to jest (Super)Stardust.
1
[#9] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@zzielinski, post #2

w czym to jest napisane ?
ktos tam podpisal, ze w Amosie ale jakos nie wierze, bo jak by to byl AMOS, no to gra cudowna a jak w asemblerze, no to coz...
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem