Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
  kategoria: Muzyka
[#1] Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)
Bardzo mnie interesuje jakich muzycznych playerów używano na scenie. Mam na myśli początki sceny.
Jakich playerów używano ?
Czy przerabianie playerów do własnych produkcji było częste. Czy są gdzieś one dostępne ?
Czy był to tylko Protracker czy używane też egzotycznych playerów jak FutureComposer ?
[#2] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@asman, post #1

No Panie, playerów było od groma. Rzuć gałką na tę listę chociażby.

Co do samego Protraka (bo widziałem w innym wątku, że szukasz dobrego playera) to my używamy grajka od Franka Willego. LSP Player też jest dobry i wielu chwali.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2026 21:06:43 przez Jazzcat
[#3] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@asman, post #1

Ale chodzi ci o programy Z GUI do odtwarzania, jakies wewnętrzne czy routinki assemblera?
[#4] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@Ralpheeck, post #3

Eh, racja. Chodzi o routinki asm
[#5] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@asman, post #1

Poczatki sceny to byl Soundtracker (15 sampli), Sidmon,/Bugmon, Future Composer, Suntronic, Beathoven Synthesizer, Sonix, Delta Music, Mark II, Soundmonitor (Brian Postma) i pare innych.

Protracker to nie jest poczatek sceny, raczej jej srodek.
[#6] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@Don_Adan, post #5

Poczatki sceny to byl Soundtracker

W sumie to przed Soundtrackerem też była muzyka w demach :) Tylko oczywiście nie moduł, a zwykły sampling. Ilekroć oglądam stare dema z lat 86-87 zawsze mnie zadziwia, że te sample są tak perfekcyjnie zapętlone, nie słychać żadnych przeskoków. Jak oni to robili? Programowo? Czy może istniały już jakieś edytory audio? Słychać to np. w Demo 1/1001 Crew.

4
[#7] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@Jazzcat, post #6

Odgrywanie dosc krotkich sampli z chip ramu jest dosc proste.
Laduje sie caly sampel do chipu.
Ustawia sie start address i length oraz glosnosc i okres do odgrywania, startuje DMA, czeka (wait) iles tam milisekund i w te same rejestry laduje repeat start i repeat length.
Czym to samplowane bylo to juz inna sprawa.
Prawdopodobnie na Atari ST to bylo samplowane i obrabiane.
[#8] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@Jazzcat, post #6

@Jazzcat

W pyte ta produkcja.

A jak zawęzimy temat do naszego kraju, to jak to wyglądało. Co było używane, był też sampling, czy też używano już jakiś trackerów. Pytanie czy na przykład byli Muzycy którzy na naszym poletku, którzy lubowali się w egzotycznych (przynajmniej dla mnie), to jest, Future Compose, SoundMonitor i inne.
[#9] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@Don_Adan, post #7

jak cos moglo byc obrabiane na st jak st nie ma samplowanej muzyki

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2026 10:11:50 przez michal_zukowski
3
[#10] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@michal_zukowski, post #9

W 1986 roku do Amigi był np. sampler Perfect Sound i oczywiście było też w tym czasie oprogramowanie do obróbki sampli.
2
[#11] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@asman, post #8

A jak zawęzimy temat do naszego kraju, to jak to wyglądało. Co było używane, był też sampling, czy też używano już jakiś trackerów. Pytanie czy na przykład byli Muzycy którzy na naszym poletku, którzy lubowali się w egzotycznych (przynajmniej dla mnie), to jest, Future Compose, SoundMonitor i inne.

W Polsce dema zaczęły powstawać dopiero w 1989, kiedy Duddie/Quartet dostał Amigę. To już było dawno po epoce samplingu, wtedy na scenie królował Noisetracker. Jedyne znane mi polskie produkcje z tamtych lat wykorzystujące inne, bardziej egzotyczne formaty to:

- Megademo 1/Katharsis, gdzie oprócz NT Raf wykorzystał również Future Composera i Oktalyzera,
- Megademo/Pyrrusians, do którgo Mr. Root napisał muzę w Oktalyzerze.

@Don_Adan, @amikoksu: bardziej niż o samplery chodzi mi o to płynne ("seamless") zapętlenie, które można usłyszeć w bardzo wielu demach z tamtego czasu. Tak jakby twórcy się umówili. I to mnie właśnie zastanawia

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2026 12:37:32 przez Jazzcat
[#12] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

st nie ma samplowanej muzyki

Co przez to rozumiesz?
Najgłupszy ProTracker w wersji na ST (tak, nie piszę "na STe") ma obsługę sampli. A jest kilkanaście innych trackerów na ST.
[#13] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

Nie wiem.
Ale jakies info o samplerach z ST bylo w grach Microdeal na Amidze, bodaj to byl Goldrunner 2.

A takie cos jest w necie,

link

Albo samplowano na Apple tez byly gry Magnetic Scrolls, ktore sie tym chwalily,
np ta:

link
.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2026 13:27:56 przez Don_Adan

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2026 13:28:39 przez Don_Adan
[#14] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@Drakon, post #12

ale mówimy o 86/87 roku, nie wydaje mi się, że istniały programy do muzyki korzystające z sampli wtedy
[#15] Re: Muzyczne playery użwane w produkcjach (scenowych)

@michal_zukowski, post #14

Pierwszym programem muzycznym na Atari ST z samplami do odgrywania jest chyba Quartet (1989 rok)
Pierwszy sampler z Atari ST jest bodaj z 1987 roku, raczej musial miec jakis program obslugujacy.

A Google podaje to:

Rozwiązania programowe i karty:
ST Sound Digitizer: Wprowadzony przez Hippopotamus Software w 1987 roku, jest uznawany za jeden z pierwszych samplerów dla komputerów Atari ST. Był to 8-bitowy sampler obsługujący próbkowanie w zakresie 1 kHz-64 kHz.
IS Sound Digitiser: Równolegle lub nawet wcześniej pojawiły się inne rozwiązania, jak IS Sound Digitiser, które również pretendowały do miana pierwszego.
Karty rozszerzeń (DIY/Pół-sprzętowe): Istniały także karty 16-bitowe, które podłączało się do slotu kart w Atari ST, oferując możliwości samplingu przed pojawieniem się dedykowanych, tanich samplerów (jak Akai S900/S950, które były już wyższej klasy).
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem