Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
  kategoria: Party
[#31] Re: Revision 2026 - live

@_DiskDoctor_, post #27

Nadrobiłem już te dwa dema, jest już na yt retransmisja.

Co nie zmienia faktu, że poza jednym (#1 - AGA), wszystkie dema są na konfigurację ECS (!!)

Niesamowite, ostatnie lata Revision to dominacja 030 czy nawet 060 (jeśli nie pomyliłem, przez 3 ostatnie lata wygrywało demo 060).

A tu niespodzianka...

Ostatnie dwa dema rewelacyjne (w sumie 3 dema ostatnie), ale mój faworyt to liście. W Hollywood by to nazwali "Best Achievement in Cinematography".
[#32] Re: Revision 2026 - live

@Jazzcat, post #29

Amiga wraca do swoich korzeniOK. To co rzuca się w oczy na scenie PC to wysyp demo-maker'ów - pewnie z 80% produkcji wyklikanych albo na istniejących silnikach...
1
[#33] Re: Revision 2026 - live

@jarek72, post #32

Dla mnie dema mają przekraczać możliwości komputera. Dema na Amigę wielokrotnie przewyższają graficznie to co widzimy w grach na przyjaciółkę. Na PC jest całkowicie odwrotnie.

Second Nature Rulez!!!

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2026 11:13:31 przez rbej1977
1
[#34] Re: Revision 2026 - live

@rbej1977, post #33

Czasy się troszkę zmieniły... Skala się zmieniła.
Na PC nie ma szans prześcignąć game-dev'a, czy ogólnie ludzi robiących rzeczy. W latach '90 demo scena był relatywnie duża i było dużo do zrobienia. Teraz masz miliony programistów - fascynatów - nie związanych z demo sceną, którzy robią i wymyślają ciekawe rzeczy. W game-dev pracują przeważnie najlepsi z najlepszych, a w małym studio masz z 50 osób, pracujących min. 8h dziennie przez lata nad produkcją, z czego kilkunastu grafików i kilku programistów (ślęczą nad optymalizacją, wyglądem itd.). A silniki gier są rozwijane jak np. Unreal od ~1995 (31 lat komercyjnego postępu). Powodzenia w walce :D
1
[#35] Re: Revision 2026 - live

@flops, post #34

No to wyniki w 100% zgodne z przewidywaniami :) Jedynie co do trzeciego miejsca w Intro compo się pomyliłem - nie wiem, porównam później oba te intra (Nah i Focus) na spokojnie.

Intro:
1. 64-Silhouette/Oxygene
2. Legend of the Mushroom Man/Azure Onyx
3. Diamondique/Nah-Kolor

Demo:
1. Second Nature/Desire & TTE
2. Generation X/Binary
3. High Score

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2026 12:23:41 przez Jazzcat
[#36] Re: Revision 2026 - live

@Jazzcat, post #35

Szczerze, to sam sie dziwie jak nasze intro zalapalo sie na podium.
Liczylem ze max bedzie czwarta pozycja.
1
[#37] Re: Revision 2026 - live

@_DiskDoctor_, post #31

A500 za pare lat zje wlasny ogon tak jak demoscena C64 czyli wszystkie dema na jedno kopyto (2nd nature i generation x oblane oczywiscie w dobrym sosie). Nie licząc oczywiście dem od Platona, on jakoś potrafi przekraczać granice sprzętu ECS.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2026 12:36:08 przez michal_zukowski
1
[#38] Re: Revision 2026 - live

@michal_zukowski, post #37

No wiesz, jak już masz te powiedzmy 200 genialnych dem (umowna granica), to potem cokolwiek tworzysz nowego, to jest podobne do 1-2 dem, co już wcześniej były.

Czysta matematyka.
[#39] Re: Revision 2026 - live

@Jazzcat, post #35

Z PC Demo to Tribute dla C64, Amiga i MS-Dos od Razor1911 jest zajebiste.

W Oldskool GFX to już pozamiatane...

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2026 12:57:22 przez waldiamiga
5
[#40] Re: Revision 2026 - live

@michal_zukowski, post #37

Piękne , super technicznie dema. Szacun dla twórców. Mam nadzieję , że zjadanie ogona nie nastąpi, fakt że coraz trudniej z przełomowymi odkryciami ale dreams come true
1
[#41] Re: Revision 2026 - live

@Tedy, post #40

fakt że coraz trudniej z przełomowymi odkryciami

Wiesz, Tadek, ja nigdy nie rozumiałem tej fiksacji na punkcie "przełomowych" odkryć. Jakby wszystkie najlepsze dema z dawnych lat były nowatorskie… Niektóre były, ale inne po prostu w ciekawy sposób podawały to, co już znane.

A te naprawdę innowacyjne produkcje często spotykał raczej marny los, no bo kto dziś pamięta Blitter Miracle? Albo historia z Deformations vs SOTA…

Moim zdaniem oryginalność nie zawsze decyduje o wartości dema. Co oczywiście nie oznacza, że chciałbym dziś oglądać same glenze i plasmę :) Myślę, że można pokazać coś świeżego w obrębie konwencji, niekoniecznie za każdym razem wymyślając proch na nowo.
1
[#42] Re: Revision 2026 - live

@Jazzcat, post #41

Przełamywanie barier to zboczenie kodera ;) - wybacz
[#43] Re: Revision 2026 - live

@slay, post #1

Szoku nie bylo, najbardziej lubie Amiga ocs i PC 4kb - oba to wyzwania hardwarowe. Aczkolwiek jak sie wyczytałem i sie ukazało ze na PC 4kilowki korzystają z bibliotek systemowych ważących po kilkadziesiąt megabajtów czar prysł.
[#44] Re: Revision 2026 - live

@marianoamigo, post #43

Nr 1 jest już na Pouet.

Niestety to obraz dyskietki, nie wczytuje się na mojej Amidze 1200.

Trzeba będzie poczekać na WHDLoad znowu...
[#45] Re: Revision 2026 - live

@_DiskDoctor_, post #44

Na najnowszym Amiberry śmiga bez problemu.
[#46] Re: Revision 2026 - live

@Tedy, post #42

Nie miałem na myśli Ciebie - to ja przepraszam.

Chodziło mi o pojawiające się tu i ówdzie głosy, że dzisiejsze dema są wtórne i nieodkrywcze, a kiedyś, panie, kiedyś to byyyło... A przecież kiedyś bywało bardzo różnie.

A co do nowych dem to nadal pojawiają się tam pomysły i rozwiązania, których dawniej nie było.

Uważam, że żyjemy we wspaniałym okresie amigowej sceny i dopiero kiedyś, z perspektywy lat to docenimy :)
4
[#47] Re: Revision 2026 - live

@Jazzcat, post #46

Uważam, że żyjemy we wspaniałym okresie amigowej sceny i dopiero kiedyś, z perspektywy lat to docenimy :)

"Dobrze prawi! Polać mu Voodki!" :)
Zgadzam się!

Gratulacje za wytypowanie!

#36 Gratulacje! Kawał dobrej roboty!
[#48] Re: Revision 2026 - live

@rbej1977, post #45

Zależy od konfiguracji.

Ja mam Kick 3.2.3, AGA i 060 z FPU.

I na tej z dyskietki mi nie zadziałało.

Z NoCache również.
[#49] Re: Revision 2026 - live

@_DiskDoctor_, post #48

Revision 2026 - Extra - Aftermovie

8
[#50] Re: Revision 2026 - live

@slay, post #49

Straszne
1
[#51] Re: Revision 2026 - live

@Jazzcat, post #29

na atari tez jest rozrzut między st, ste i pewnie falcon, ale jakos znajdują się twórcy wracający ciągle do tego "biednego" st bez blittera, bez scrollowania sprzetowego itp. :) po prostu ma to zapewne swój urok, tak samo jak A500 :)
2
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem