Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
  kategoria: Grafika
[#1] Pixele
Yo!
Otwieram nowy wątek, z moimi grafikami

Będą w nim nie tylko wystawione grafiki (ale też logosy i inne elementy) ale też etapy pracy, czasem komentarze i inne zakulisowe bonusy.

Kilka przyczyn dla takiego stanu rzeczy:

1. AI (ale też wcześniejsze plagi jak skany i konwersje) i wątpliwości co do autentyczności pracy/procesu. Notorycznie pojawiają się te kwestie, pytania i wątpliwości.

2. Jako, że jestem leniwy i niezorganizowany, a do tego często mocno zajęty - zazwyczaj prace na kompoty dojeżdżają niedokończone - co nie znaczy, że to koniec ich żywota. Chciałbym tu pokazać finalne albo rozwojowe wersje. Puryści na Demozoo np. często usuwają dodatkowe, finalne wersje.

2. Myślę, że może być ciekawe dla kogoś pokazanie warsztatu i np szkiców kompozycyjnych czy innego szitu.
To będzie zatem taki dzienniczek szalonego pixelartysty ;P

to tyle, zapraszam do oglądani, komentowania ...i cierpliwości ;)
Co myślicie o tym planie?

Powróci też z zaświatów inny wątek, ale to wymaga czasu, którego zawsze brak
j.

(proszę o wypowiedzi na temat - może być jakaś moderacja)

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2026 22:40:32 przez jokov
20
[#2] Re: Pixele

@jokov, post #1

Cześć. Przepraszam, że wypowiadam się jako pierwszy. W grafice jestem raczej laikiem więc może jako pierwszy powinien ktoś bardziej "z branży".

Obrazki ciekawe. Mnie - jak pisałem, laika w grafice - zainteresowały, bo są jednak inne od bardzo wg mnie często spotykanego komputerowego "kiczu" (przez który zresztą raczej nie przepadam za grafiką komputerową).

Czy mógłbyś napisać w czym to tworzysz (zakładam, że na Amidze)? Zwłaszcza w tym drugim obrazku zaintrygowała mnie technika. Wygląda niemal jak tworzony w jakimś pecetowym programie obsługującym tabliczkę graficzną (czyli "malarsko"). Zwłaszcza tło - góry, łąka. W jakim programie osiągnąłeś taki efekt na Amidze? Klikaniem po pikselu w takim DPaincie to byłaby przecież mordęga i konieczność sporej wyobraźni jak te pojedyncze piksele ułożyć aby osiągnąć taki efekt .
1
[#3] Re: Pixele

@prz, post #2

Ale czemu przepraszasz? - po to właśnie jest ten wątek :)

Klikanie po pikselu, owszem - i tak, mordęga to dobre określenie - dawniej na Amidze (brilliance 2) a teraz dla Amigi i 'jak na Amidze'. Czyli konkretnie, albo na amidze emulowanej (fs-uae), albo na programach do pikselowania na bazie D-painta, czyli grafx2 (jest też wersja na amigę btw). Wspieram się też Aseprite, ew. pixaki czy inne dziadostwo na ios (tablet), ale to rzadko, np w podróży. Natomiast jest to środowisko tak bliskie do rysowania na ami jak się da, nawet rysuję myszą, więc przesiadka na rh byłaby zupełnie płynna. Nie mam w domu aktualnie moich ami-sprzętów. Jak będę miał więcej miejsca to sprowadzę sobie, lub poskładam jakąś małą a600 która służyłaby też do wyjazdów na imprezy.

Co do wyobraźni - nie wiem, nie używam ;) - ale praktyka robi swoje, po kilkuset obrazkach jest już trochę łatwiej XD

Cieszę się, że są widoczne inspiracje malarstwem, którego jestem 'fanem'. I to też jest mój cel często - uzyskać efekt malarskości w pixelarcie (może nie dosłownie, ale te same idee kompozycji, kolorów itp). Propsy za avatara przy okazji ;)

Mały przykład - będę uzupełniał wątek - ale jak wspominałem, prosze o cierpliwość :D
11
[#4] Re: Pixele

@jokov, post #1

Fajny pomysł! Będę przyglądał się chętnie! Trzymam kciuki. Plan jest spoko! OK

- Mój wątek pikselkowy niestety umarł. Nie udało mi się zgromadzić większej grupy, która spamowałaby regularnie materiały pikselkowe.
- Zacząłem wątek "Ugly pixels". Na ppa.pl bez rewelacji. Nikt chyba tego nie przegląda.
- Ostatnio skupiam się trochę nad rozpromowaniem Promotion NG . Bardzo zalezy mi na przetrwaniu tego narzedzia, niestety wiem, że nie jest jakoś różowo. Twórca mimo wszystko dokłada dużo pracy aby był nadal na czasie.
2
[#5] Re: Pixele

@jokov, post #1

Jok to Jok - klasa sama w sobie. Od lat mam nadzieję, że ktoś wykorzysta Twój pix-talent do zrobienia czegoś interaktywnego. Gra z taką grafiką to byłoby wydarzenie. Tylko tak się zastanawiam - jaka to musiałaby być gra żeby była godna takiej oprawy? Trochę szkoda byłoby poświęcić tyle pracy na coś oklepanego, typowego, a zwłaszcza niegrywalnegl. Bardzo fajnie byłoby zobaczyć taką produkcję zanim całkiem zaleje nas „twórczość” generowana przez „cyfrowe istoty wyższe”. Byłoby to piękne pożegnanie z normalnością.
3
[#6] Re: Pixele

@Koyot1222, post #4

Dzięki za support!
Postaram się nie zawieść.

Wątek zawsze można ożywić ;) W internecie nic nie ginie.
A propos promotion - to super soft, fakt.
Dla mnie jednak zawsze problemem był brak wsparcia dla maka (do windy na pewno już nie wrócę). Wielokrotnie się dobijałem do autora z pytaniem o wersję na osx. Żadne tam wine'y czy crossovery (mimo, że to fajny projekt) nie są rozwiązaniem.
2
[#7] Re: Pixele

@MDW, post #5

Oj tam zaraz ;)

Co do gier - to nie jest tak, że nic nie robię.
Po prostu się nie chwalę po interenetach a często też gębę wiąże nda. Projekty zresztą częściej nie wychodzą - niż wychodzą ;)
Ale fakt - taki autorski projekt, z pełnym 'art -direction to byłoby coś. (ale też coś po cichu dłubię od lat)

tu jedna gierka która wyszła
https://store.steampowered.com/app/1718460/Terminator_2D_NO_FATE/

i dla równowagi - inna, która nie wyszła:
https://store.steampowered.com/app/2105070/Another_Space_Opera__Episode_1_The_Wake_of_The_Giant/

Mi się marzy wydanie mojego rpg'a na amigę.
kiedyś się uda

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2026 23:08:50 przez jokov
4
[#8] Re: Pixele

@jokov, post #1

Dodam tylko, że w pierwszym poście będę stopniowo uzupełniał graficzki
a poniżej kolejno wrzucał powiększone i jakieś ciekawe rzeczy
Wszystko do tej pory to Amiga 500, 32 kolory, w lowresie (OCS/ECS) ew. docięty do 16x9 albo z overscanem

na razie obrazek z zeszłego roku, obiecuję jeszcze w tym tygodniu zamieścić coś ciekawszego
6
[#9] Re: Pixele

@jokov, post #7

tu jedna gierka która wyszła
https://store.steampowered.com/app/1718460/Terminator_2D_NO_FATE/

Jak możesz, napisz coś więcej na temat pracy przy tym projekcie.
1
[#10] Re: Pixele

@jokov, post #7

A masz jakieś przymiarki do tego RPGa?
1
[#11] Re: Pixele

@jokov, post #7

Mistrzostwo
2
[#12] Re: Pixele

@jokov, post #7

Ta niewydana wygląda BOSKO!
1
[#13] Re: Pixele

@jokov, post #7

Ossom! 👍

i dla równowagi - inna, która nie wyszła:
https://store.steampowered.com/app/2105070/Another_Space_Opera__Episode_1_The_Wake_of_The_Giant/

Tak z ciekawości dev się poddał czy wydawca? Definitywny koniec, czy jest szansa, że wyjdzie?
1
[#14] Re: Pixele

@jokov, post #7

Obie gry wyglądają świetnie. T2 byłoby niesamowite gdyby takie wszyło za czasów Ami (wiem, wiem, mniej kolorów i takie tam). I tak naprawdę tak powinna wyglądać gra na podstawie filmu wtedy.
Druga prezentuje się bardzo grywalnie i szkoda że nie wyszła.
1
[#15] Re: Pixele

@jokov, post #7

Podziwiałem (i nadal podziwiam) mistrzowski pixel-art w terminatorze. Nie wiedziałem ,że to Twoje ale jarałem się od początku jak to zobaczyłem. Co do drugiej gry to też mistrzostwo świata. Dumny jestem że znam takiego grafika jak Ty :) Może szansa na spotkanie na jakimś party u nas albo za granicą?

Co do drugiej gry jeszcze, to mam wrażenie, że niektóre grafiki widywałem tu i tam (chyba na pixeljoint). Już tu padło pytanie, ale jak możesz to napisz coś więcej o tym drugim projekcie.

jeszcze jedno... próbowałem podejść kilkukrotnie do ProMotion, ale odbiłem się zawsze. Od jakiegoś czasu przyzwyczaiłem się do Aseprite i uważam że warto.
Chętnie też posłucham/poczytam o tym czy jest coś co Ma ProMotion a nie ma Aseprite. Ja nie widzę takich rzeczy.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2026 16:52:27 przez c64portal
1
[#16] Re: Pixele

@jokov, post #7

Tak na szybko bo dziś 500km w upale i nie wiem jak się nazywam :/
Nie wiem jak to się stało, że temat zszedł od razu na gry - kiedy to miał być wątek o demoscenowych pixelach XD

Ale najważniejsze to trzeba coś wyjaśnić na starcie, bo zaczyna to brzmieć jakbym ja sam te gry zrobił.

To są dwa przykładowe projekty, nad którymi pracowałem ostatnio. Jako grafik. Jeden z wielu. Duże zespoły - kilkanaście - dziesiąt ludzi. Wieloletnie, duże projekty, które ewoluują, zmieniają się koncepcje i ekipa.
Bywało przy niektórych projektach, że z kilkudziesięciu dużych grafik w grze zostały trzy. albo jedna.. jeśli gra się ukazała..

Ok. to tyle
Co do t2, to co dla mnie osobiście było szczególne, to praca w jednem zespole z Henkiem Nieborgiem (na amidze znacie go z Lionhearth np.)
przykładowa grafika z t2 (trochę nie mam jak ich tu umieszczać bo są za duże po prostu)

Co do ASO - jest szansa, że gra się w końcu ukaże.

Ale wracam już do tematu pixelartu - mam nadzieję, że to też będzie ciekawe. Co do gier to może trzeba osobny wątek otworzyć :) (może specjalnie dla tego rpg, żeby idea nie upadała a może i się motywacja zbuduje)

jeszcze przykładowa grafika z aso (1 warstwa z 7)
7
[#17] Re: Pixele

@c64portal, post #15

jeszcze jedno... próbowałem podejść kilkukrotnie do ProMotion, ale odbiłem się zawsze. Od jakiegoś czasu przyzwyczaiłem się do Aseprite i uważam że warto.

Bardzo mnie tym zaciekawiłeś. Czy możesz opisać swoje początkowe trudności? Czy miałeś problemy z interfejsem? Narzędzia pracowały nie tak jak to sobie zaplanowałeś? Było coś uciążliwego w działaniu programu?

Chętnie też posłucham/poczytam o tym czy jest coś co Ma ProMotion a nie ma Aseprite. Ja nie widzę takich rzeczy.

Nie da się opisać, który jest lepszy. Dwa różne programy w zasadzie do tego samego. Różnica tkwi w detalach i użytkowaniu.
To z czego ja najczęściej korzystam to wygodna "kieszonka" na wycinki grafiki i animacje.

Promotion ma ta kieszonkę aby przechowywac wycinki grafiki w projekcie. Zachowuje je w pliku projektowym ale też można sobie przesyłać i zachowywać wycinki między projektami (globalnie). Jeśli pracujesz np na jednej warstwie na podglądzie, czyli masz inny projekt otwarty i chciałbyś go uaktualnić o jakiś wycinek lub element tiles to jest dobra rzecz w Promotion NG. Nie widziałem tej opcji w Aseprite a korzystam codziennie.
Opcje przesuwu grafiki względem podglądu łączenie tego potem w jeden projekt to jest fajna rzecz w PMNG. Jak pracuje się na wielu projektach jednocześnie, łacząc to potem w jeden to jest to super rozwiązane.
W sumie, mogę opisywać też inne funkcje, ale to raczej nie jest wątek na to. Mogę taki "esej" toczyć w innym miejscu.
[#18] Re: Pixele

@jokov, post #1

Opowiedz więcej jak rysujesz!
Ile lat, czy zaczynałes na kartce. Czy robisz szkice poza ekranem. Pokaż jakies prace z początku.
Opowiedz o ulubionych grafikach, które podziwiasz.
Projektowałes kiedys swoje fonty lub UI do programu?
Serio mysz? Nie lepiej podpiąc tablet do amigi? Masz oldschool i normalne rysowanie.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2026 18:26:06 przez Ralpheeck
1
[#19] Re: Pixele

@Ralpheeck, post #18

Serio mysz? Nie lepiej podpiąc tablet do amigi? Masz oldschool i normalne rysowanie.

Tak na marginesie, to ja też używam do pikseli myszki. Jest zero-jedynkowa. Daje do pożądaną precyzję. To bardzo pomocne.
Tam gdzie miejsca jest więcej, niuanse o małej ilości detali, wtedy można pokusić się o tablet. Ma wiele mozłiwości nacisku. Dobrze sprawdza się rysowanie na tablecie jak masz na nim przyklejoną miekką kartkę papieru. Wrażenia praktycznie jakbyś rysował ołówkiem na papierze.
1
[#20] Re: Pixele

@jokov, post #1

...jak zwykle ukłony i uprzejme podziękowania za okładki.
Pzdr.
1
[#21] Re: Pixele

@jokov, post #16

Co do t2, to co dla mnie osobiście było szczególne, to praca w jednem zespole z Henkiem Nieborgiem

Bardzo cenię sobie tego artystę. Tyle lat a styl nadal wyrazisty. Nadal mistrz w pikselarcie. Zazdroszczę współpracy z tak doświadczonym autorem grafik.
[#22] Re: Pixele

@Koyot1222, post #17

Bardzo mnie tym zaciekawiłeś. Czy możesz opisać swoje początkowe trudności

UI
i w zasadzie nie tylko początkowe, ale za każdym razem jak do niego siadałem. Uważam żę GUI w ProMotion jest przekombinowane, zbyt skomplikowane i za dużo rzeczy na raz próbuje pokazać grafikowi. Praca z nim wydawała mi się bardzo mało ergonomiczna choć widziałem i doceniałem ilość funkcji. np możliwość połączenia w jednym dokumencie kilku zewnętrznych projektów. I tak zgadzam, się nie da się opisać który lepszy. Kwestie przyzwyczajenia to kwestie bardzo osobiste i subiektywne. Na ten moment wybieram Aseprite. Ale zdaża mi się niektóre rzeczy robić jeszcze w Grafx2 (jak np prace z paletą na Amigę OCS)
1
[#23] Re: Pixele

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #20

Dzięki i zawsze z przyjemnością coś upichcę na okładkę (nie mówiąc, że są zapasy w szufladzie)

Teraz ogólnie:
Bardzo się cieszę, że jest jakieś zainteresowanie :) Dzięki!
Chętnie na wszystko wszystkim odpowiem - ale mam mega ciśnienie teraz, nie mam kiedy usiąść. Jak tylko, się uspokoi zajmę się odpowiedziami. I tak jak obiecałem jakieś nowe rzeczy wjadą do końca tygodnia (świerzutkie z piekarnika)

Co do gierek - wrzucę jeszcze raz czy dwa jakieś przykłady, skoro to ciekawe. Ale generalnie chciałem skupić się tu na pixelarcie ogólnie i demoscenowych grafikach.
Choć może plan wymaga dostosowania do potrzeb... - zobaczymy :)

na początek znalazłem 2 małe grafiki z t2 (reszta wymaga jakichś rozwiązań technicznych - może animacje)

Jako ciekawostka, wszystkie kolory mieszczą się w palecie amigowej ocs (choć czasem przekroczona ilość kolorów 'na ekranie')

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2026 22:16:46 przez jokov
3
[#24] Re: Pixele

@jokov, post #23

Piękne!
[#25] Re: Pixele

@jokov, post #1

A ja chciałem Ci podziękować za "4kb executable gfx (amiga 500)"
Chyba nie ma nazwy.
Od pierwszego dnia w galerii zakochałem się w tej grafice, a dzięki tobie noszę ją dumnie na bluzie, ileż już ona imprez zobaczyła 😁
Ta grafika nigdy mi się nie znudzi 👍🏻
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem