[#30]
Re: Coś optymistycznego ;)
@Dopuser,
post #26
Twoje ostatnie zdanie, niejako deprecjonujące odwołanie do polskiej tradycji czy historii, określa Cię w jakiś tam sposób, czy to polonofobia, czy to nieznajomość historii, czy cokolwiek innego. Ważne że kojarzy się z niechęcią.
I jak wspomniał Duracel: jaki sens miało wspominanie o tych sztandarach w kontekście tego co na filmie? Racja po stronie Duracela, który napisał że widać co przez Ciebie przemawia. Wysłałeś po prostu dosyć czytelny sygnał.
Wspominanie o sztandarach miało taki sens, że prezentacja dotyczy Polski. A jak coś dotyczy Polski, to bardzo często sięga się do historii i paru postaci takich jak Kopernik, Skłodowska i Chopin. Wg mnie powinno się z tym skończyć i skupić na teraźniejszości. Prezentacja właśnie tak zrobiła i uznałem to za jej zaletę.
Nieco innny byłby wydźwięk wypowiedzi, gdybyś napisał np.: Całe szczęście, że nie poszli w "nowoczesność" typu Grodzki, Palikot, prawa gejów i manifa., prawda?
Oczywiście, że wydźwięk byłby inny, ale nie będę przecież pisał tego co ktoś tam sobie życzy.
Ogólny wniosek z całego zamieszania jest taki, że Duracel reaguje nerwowo na moje niby-antypolskie wypowiedzi i wyciąga absurdalne wnioski na podstawie jednego zdania w komentarzu. Proponuję więcej dystansu.