Kochani! Najnowsza edycja DECRUNCH… już za tydzień. Start w pierwszy weekend lata, czyli piątek 23. czerwca. Miejsce to samo jak ostatnim razem, czyli klub Łącznik na terenie kompleksu Czasoprzestrzeni we Wrocławiu. Lokacja już znana i ceniona, z profesjonalnym nagłośnieniem i akustyką, okazałą sceną, niemałym big-screenem jak i kompletem leżaków do rekreacji. Jak na każdej z poprzednich edycji DECRUNCH będą dostępne stoły do rozłożenia sprzętu. Jeśli ktoś chciałby zawitać ze swoją ukochaną Amigą lub bardziej egzotycznym hardware, proszę o info - miejsca są wciąż dostępne.
Kilka słów o programie. Piątek rozpoczniemy od koncertu Wacka znanego z twórczości na scenie C64. Polecamy wideo z seta na którym zabawiał publikę podczas ostatniej edycji Silly Venture. Było bardzo ATARI, ponoć inspiracją tego występu ma być AMIGA.
Następnie na scenę imprezy powróci znany tu wszystkim AceMan miksujący seta z dwóch A600. Jego sety zawsze cieszyły się dużym powodzeniem. Na samą tę myśl cieszymy się i my.
Jako ostatni zaplanowany jest występ audio-wizualnego duetu Leśnik & Jacku, którzy już gościli u nas na edycji 2020 na wyspie Tamce. Sporo osób nie dotarło wtedy z powodu obaw przed szalejącą wówczas pandemią, będzie więc okazja nadrobić zaległości.
Jak widać line up w tym roku z udziałem scenowców. Na pewno będzie też bardzo tanecznie, warto się zaopatrzyć w odpowiednie obuwie
Na sobotę zaplanowane są turnieje LOTUS i DYNABLASTER na Amidze. Obie gry pozwalają na jednoczesną rozgrywkę czterech graczy i jeśli tylko będzie odpowiednia ilość chętnych do zabawy skorzystamy z tej opcji. Nie byłoby DECRUNCH bez konkursu IK+ na matach. Warto już ćwiczyć kondycję i przeprać kimona, wysiłek fizyczny i hektolitry potu gwarantowane. Jeśli zostanie jeszcze choć chwila odbędzie się jeszcze jeden konkurs. Na Amidze.
Na sobotni wieczór przewidziane są bloki scenowych kompotów na gamedev, muzykę, grafiki, wildy jak i produkcje wykonywalne. Zasady są znane. Zmian od ostatniej edycji w tej kwestii niewiele. Jedyna znacząca to konkurs 256 bajtów na 8-bit w miejsce mało popularnego kompo o najlepsze 8-bitowe demo. Po szczegóły zachęcam odwiedzić stronę decrunch.org. Można tam też już się zaopatrzyć w bilety.
Nasze maszyny już w gotowości*, a jak Wasze produkcje?
* Na zdjęciu drużyna maszyn podstawowych. Amig mamy dużo więcej i nie zawahamy się ich użyć.
quote]Nowy Decrunch dosyć szybko się pojawił. Pamiętam, jak dopiero co wysłałem mój rysunek do konkursu na grafikę w 2022 roku. [/quote]
Zgadza się. Poprzednia edycja była wyjątkowo jesienią. Zwykle impreza odbywała się późną wiosnę, wczesnym latem. Zapraszamy do ponownego udziału w konkursie.
Również trzymamy kciuki za prodkę ekipy Teh_KaiNa, jak i Stoopiego.
Info poszło w Wildzie na Amiparty wraz z informacją o Decrunchu. Tam co nieco widać. Stony skomentował "krótkie i treściwe. Szanują nasz czas" Rozwaliło mnie to na łopatki.
Ostatnia aktualizacja: 20.06.2023 20:40:38 przez Stoopi
Chcę po raz kolejny zwrócić uwagę na pewniem drobiazg, który przy każdej edycji Decrunch mnie zachwyca i na który zawsze czekam. Chodzi o oprawę graficzną ciągle utrzymaną w tym samym stylu.
Bardzo lubię płaską grafikę wektorową (2D i 3D) - zarówno robić (na miarę moich możliwości) jak i oglądać. Do tego stopnia lubię płaskie wektory, że wolę gdy np. symulator samolotu czy samochodu nie ma tekstur tylko ŁADNE low-poly. Mile widziane cienie, proste światło i może lekkie gradienty na ściankach (ale tak żeby były widać ścianki, nie wygładzone do na maxa). Lubię taki styl niezależnie od tego jak "nowoczesna" jest platforma.
No i styl graficzny Decruch to uczta dla moich oczu... ale nie tylko oczu. Zawsze ściągam główny obrazek, bo jest zawsze w wektorowym formacie SVG (który w dzisiejszych standardach "waży" dosłownie nic) i patrzę sobie na warstwy, obiekty. To wszystko jest edytowalne. Jeżeli ktoś potrzebuje np. materiałów marketingowych to taka forma jest wymarzona.
W tym roku też się nie zawiodłem - Jok (bo zakładam, że to ciągle jest robota Joka) znów dał radę.
Też mi się podoba, że taką stylistykę ma Decrunch i się jej trzyma. A raz nawet usłyszałem od kobiety, o t-shircie z ostatniego Decruncha - "ładna koszulka"
Dzięki !
(czuję się wywołany do tablicy)
Cieszę się, że to doceniacie. :)
Choć to mój wkład w Decrunch w tym roku niewielki jako, że mnie zmieliło i wiele planów poszło w odstawkę (2+ miesiące choroby)
...no chyba, że jutro uda się jakieś piksele uskutecznić
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.