Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
  kategoria: Muzyka
[#1] Nowa płyta - DISTRACT
Hej!

Niebawem (myślę, że na początku marca) na stronie będzie dostępna nowa płyta "Distract". Dostępna oczywiście dla każdego. Do tego również na serwisach streamingowych.

Natomiast niektórzy nadal cenią sobie wydanie fizyczne, stąd też będzie takowe w limitowanej edycji.

Można się wpisać wstępnie na listę: TUTAJ
(można również zamówić wybrane wcześniejsze płyty)

Nie ma żadnych wpłat na stronie - te sprawy będę załatwiał już mailowo.

Nie pobieram też żadnych opłat zanim album nie będzie w produkcji (płyta, okładka), bo nie sprzedaję kotka w woreczku. :)

Pozdrawiam!

XTD
11
[#2] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@XTD, post #1

Czyli na początku marca trzeba będzie zrobić czyszczenie Sandboxa w prywatnej bibliotece o utwory, które weszły do "Distract". No i mam nadzieję, że od razu ruszy proces tworzenia materiału na kolejny album. OK
[#3] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@MDW, post #2

Praktycznie prawie wszystkie weszły (oprócz "Get Out") plus 1 lub 2 dodatkowe. Płyta będzie zapchana po brzegi.

Teraz jedynie czekam na okładkę (tak, okładki jeszcze nie ma). :)
1
[#4] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@XTD, post #3

Teraz jedynie czekam na okładkę (tak, okładki jeszcze nie ma). :)

AI ci zrobi okladke....tak jak ostatnio :D
[#5] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@Easy_Rider, post #4

Może AI, może nie AI, nie twoja sprawa.
Czy ja ci się wpierniczam z komentarzami do twojego wieloletniego wątku o reaktywacji Mystic?
Jak chcesz być wielkim prezesem (bo przecież nic nie tworzysz, więc nic nie wniesiesz do tego projektu), to chociaż odróżnij okładkę do hobbystycznie wydawanej płyty od albumu z pracami graficznymi. W tym drugim przypadku AI byłoby nie na miejscu. A ja sobie mogę skorzystać z AI albo poprosić kogoś o pomoc, bo to nie jest ani pokaz grafiki, ani komercyjna płyta wydawana w tysiącach egzemplarzy. Ma być po prostu taka okładka, która mi się spodoba. I NIC CI DO TEGO.
3
[#6] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@XTD, post #5

Wątek publiczny więc każdy może komentować i NIC CI DO TEGO :)
[#7] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@XTD, post #1

Tak jak poprzednie wysłucham od pierwszej do ostatniej minutki. szeroki uśmiech

Tak z ciekawości zapytam, jaka jest kwota wydania płyt w ilości 100/500 szt?

Pozdrawiam
[#8] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@Easy_Rider, post #4

AI to narzędzie, samo z siebie nic nie zrobi, potrzebny jest operator tegoż narzędzia :)
Próbuję to wytłumaczyć córce, która lubi rysować i jest w technikum na poligrafii i broni się przed tym jak może.

Bez sensu, AI to po prostu to narzędzie, Photoshop też ma AI, świat idzie do przodu.
1
[#9] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@karolb, post #8

Wiesz, jak lubi rysować i się uczy, to w zasadzie dobrze, że się broni przed AI. Świat idzie do przodu - to fakt, ale tego typu narzędzia powinny być raczej obsługiwane przez kogoś, kto już coś potrafi. Inaczej można by było zacząć np. naukę komponowania muzyki od składania gotowych loopów - efekt jakiś będzie, ale wiedzy od tego niewiele przybędzie.

A co do kosztów płyty - różne są ceny na rynku. Widziałem za 3 złote, widziałem za 10 zł, widziałem za więcej. Osobiście zlecam prywatnie, bo to niski nakład i mam kogoś, kto potrafi, a też wolę nawet dać więcej, niż np. dostać źle zrobioną płytę. Nie zawsze warto oszczędzać. Też nie robię 500 sztuk. W moim przypadku większość słuchaczy to ci, którzy wybierają streaming albo stronę internetową. Nawet ci, którzy mnie wspierają i mogliby dostać ode mnie płytę za free, nie zawsze chcą. Chociaż to może wydawać się przykre, płyty CD to już coraz bardziej gadżet, a coraz mniej nośnik. Sam nie słucham muzy z CD, chociaż mam sporo płyt.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2025 20:53:33 przez XTD
3
[#10] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@XTD, post #5

ale uprzejmiejszy to byś mógł być, a nie od razu warczysz...
[#11] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@karolb, post #8

ktoś musi robić fizyczne prace, żeby AI mogło się uczyć na białkowych tworach
2
[#12] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@michal_zukowski, post #11

AI to nie tylko robienie gotowców od zera, do tego chyba już widziało wszystko :)
[#13] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@habit, post #10

@habit: normalnie zawsze staram się być, ale w tym wypadku to nie było "od razu", bo to dłuższa historia; to nie jest tak, że nagle po jednym poście od gościa "warknąłem".

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2025 12:30:22 przez XTD
[#14] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@XTD, post #13

Zamówione jak zawsze, czekam cierpliwe na CD, w międzyczasie posłucham na stronie lub jak będą dostępne to na Apple Music:)
[#15] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@karolb, post #8

AI to narzędzie, samo z siebie nic nie zrobi, potrzebny jest operator tegoż narzędzia :)
Próbuję to wytłumaczyć córce, która lubi rysować i jest w technikum na poligrafii i broni się przed tym jak może.

Bez sensu, AI to po prostu to narzędzie, Photoshop też ma AI, świat idzie do przodu

uhm....demomaker to tez tylko narzedzie do robienia demek :) Czy dema zrobione na demomakerze biora udział w compo? No nie
AI moze co najwyzej dawac inspiracje ale jako narzedzie na demoscenie jest nielegalne. Nie umiesz rysowac no to AI ci narysuje. Nie umiesz tworzyc muzyki no to AI ci stworzy....tylko ze wtedy to juz nie ma nic wspolnego z wlasnym tworzeniem. Napisanie prompta nie ma nic wspolnego z tworzeniem grafiki czy muzyki. No sorry :) To tak samo jakbys powiedzial koledze "hej, napisz mi muzyke w stylu takim i takim" <---- prompt. Kto stworzyl muzyke ty czy on ???
Przez AI świat nie idzie do przodu....świat się cofa bo AI nie wymysli nigdy czegos nowego, AI korzysta tylko z danych, które juz były.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2025 10:35:53 przez Easy_Rider
3
[#16] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@Easy_Rider, post #15

Nie umiesz rysowac no to AI ci narysuje.

Tak i nie.

Możesz narysować coś w rozdzielczości 1024x1024, ale oknie 512x1024, i za pomocą AI uzupełnić szerokość obrazu.

Wiem że to przykład taki sobie, ale praktyczny.

Napisanie prompta nie ma nic wspolnego z tworzeniem grafiki czy muzyki. No sorry :)

Prawdziwy artysta narysuje i skomponuje sam, i zawsze będzie ponad AI, ze względu na możliwość kontroli wszystkiego co do nuty i piksela.

Przez AI świat nie idzie do przodu....świat się cofa bo AI nie wymysli nigdy czegos nowego, AI korzysta tylko z danych, które juz były.

AI się rozwija, problemem nie jest to, że nie wymyśla nowych rzeczy, tylko to, że kiedyś zacznie to robić.
[#17] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@XTD, post #1

Ok, płyty poszły do produkcji.

Okładkę (przy wsparciu AI) zrobił kolega Shexbeer.

Tak, wiem, AI... Cóż zrobić - wolę, żeby jakiś dobry kolega pokombinował - nawet przy wsparciu AI. Shexa znam od dawna i jest po prostu przyjemniej pracować z kimś, kogo się zna i z kim ma się ciągły kontakt.

Tak czy siak - muzyka będzie udostępniona na mojej stronie dla wszystkich gdy tylko osoby, które zamówiły fizyczne nośniki, je otrzymają. A potem będzie też dostępna w serwisach streamingowych.
1
[#18] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@XTD, post #1

Ok, zostało ok. 10 płyt. Jak kilka zostanie, to może wezmę na Boom (jeżeli się wybiorę).
[#19] Re: Nowa płyta - DISTRACT

@XTD, post #17

Okładka mi się podoba. Osobiście mam trochę w nosie techniki jakich użyto podczas robienia okładki. To nie jest gfx-compo czy galeria sztuki. Okładka ma być fajna, a ta jest niezła.
1
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem