Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
  kategorie: Ludzie, Muzyka, Party
[#1] Potrzebne MODUŁY !
Mam przeogromna prosbe do Was, przez ostatnie lata sukcesywnie staram sie z pomoca innych rozbudowywac baze modulow dostepnych w IMP3, co z drugiej strony przypadkowo staje sie najwieksza pojedyncza baza modulow.

Sprawa jest na tyle istotna, ze w tym momencie juz przekroczylismy 100 tys unikalnych pod wzgledem sumy kontrolnej modulow!!!

Wiemy, ze jest ich jeszcze duzo duzo wiecej, ale problem jest w tym, ze ogolnodostepne zrodla i skladanki cd juz wyczerpaly swoje mozliwosci. Te moduly, ktorych nie mamy czaja sie w prywantych kolekcjach swapperow i muzykow, ostatnio w ten sposob trafilem chociazby sporo modow Dyziotoxa czy nawet Gorzygi. PROSZE WAS, JESLI MACIE SWOJE KOLEKCJE MODULOW, NIE SCIAGNIETYCH Z NETA TYLKO ZBIERANYCH OSOBISCIE LUB PRZEZ JAKIEGOS SWAPPERA TO WRZUCCIE PACZKE NA https://wetransfer.com/ i przekazcie mi ja. Moduly depackuje z wiekszosci formatow (pp, xpk...) i nastepnie sprawdzam skryptem, brakujace automatycznie dodaja sie do bazy.

Rozbudujmy ja jeszcze wiecej, szkoda zeby takie moduly, ktory faktycznie nie sa dostepne teraz w internecie zaginely na zawsze.

Nie ukrywam, ze tutaj pomoc muzykow, ktorych mamy "pod reka" tj. Jazzcat, Holdys, XTD i inni bylaby nieoceniona.

DZIEKUJE! :)
13
[#2] Re: Potrzebne MODUŁY !

@juen, post #1

Te moduly, ktorych nie mamy czaja sie w prywantych kolekcjach swapperow i muzykow, ostatnio w ten sposob trafilem chociazby sporo modow Dyziotoxa czy nawet Gorzygi.

Praktycznie wszystkie unikaty jakie miałem wrzuciłem już na AMP.

Mam parę rarytasów, których nigdzie nie ma, ale mają one związek z materiałem, nad którym pracuję i chcę je udostępnić dopiero z artykułem...

W moim liceum było dwóch muzyków, którzy nigdy nie zaistnieli na scenie, a ich moduły mam tylko ja. Nie wiem czy życzyliby sobie ujawnienia ich po latach, poza tym nie są to żadne arcydzieła. Wolę trzymać w swoim sejfie, bo tego typu kompromaty mogą mi się kiedyś przydać!
5
[#3] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Jazzcat, post #2

dzięki za szybki odzew, jak się znajdzie chociaż jedna osoba z jakąś ciekawą kolekcja to i tak będzie super.. :)
1
[#4] Re: Potrzebne MODUŁY !

@juen, post #1

Zostawiłem Ci wiadomość na discord ;)
1
[#5] Re: Potrzebne MODUŁY !

@rygar997, post #4

(...)
OK: 65 SKIP: 28 BAD: 0 TOTAL: 94 OF: 101 ./mods/mod.slow motionz: e6fee3d2 - adding!
OK: 66 SKIP: 28 BAD: 0 TOTAL: 95 OF: 101 ./mods/mod.soundtest: 803078f0 - adding!
OK: 67 SKIP: 28 BAD: 0 TOTAL: 96 OF: 101 ./mods/mod.space: ea5e9567 - adding!
OK: 68 SKIP: 28 BAD: 0 TOTAL: 97 OF: 101 ./mods/mod.sunshine draft: 979f78c7 - skipping - songs/mods/Elektro - Sunshine Draft.mod
OK: 68 SKIP: 29 BAD: 0 TOTAL: 98 OF: 101 ./mods/mod.sweet salvation: 134d9aa5 - adding!
OK: 69 SKIP: 29 BAD: 0 TOTAL: 99 OF: 101 ./mods/mod.turntablez: 9b183765 - adding!
OK: 70 SKIP: 29 BAD: 0 TOTAL: 100 OF: 101 ./mods/mod.vademecm: a7364a20 - adding!
OK: 71 SKIP: 29 BAD: 0 TOTAL: 101 OF: 101 ./mods/mod.vademecum: 8533845b - skipping - songs/mods/Elektro - Vedemecum.mod
Done...

dzieki :)
1
[#6] Re: Potrzebne MODUŁY !

@juen, post #1

Ja chyba jakąś paczkę modów wysyłałem Rygarowi jak dobrze kojarzę. Wątpie by były tam jakieś unikaty.
Pogrzebie na dysku.
[#7] Re: Potrzebne MODUŁY !

@juen, post #1

Czy liczą się też moduły z gier? Jeśli one nie będą możliwe do pobrania, a jedynie do odsłuchiwania, to mogę pogadać z muzykami z którymi współpracuję, czy udostępnią swoje utwory.

A jeszcze tak offtopowo... wie ktoś, co się dzieje z użytkownikiem AmiClassic? Tworzył muzykę jako XLent (stworzył muzykę do wersji demo Tonego). Zaraz potem zniknął.
1
[#8] Re: Potrzebne MODUŁY !

@asman, post #6

asman nie przejrzałem całej paczki ale były tam te unikatowe sample od Mobius'a, na których mi zależało :)
Może inne unikaty też tam są?
1
[#9] Re: Potrzebne MODUŁY !

@juen, post #1

Daj znać czy zbierasz muzę z gier. Mogę ci udostępnić to co robiłem z Pawłem pod szyldem Awesome Games ;)
1
[#10] Re: Potrzebne MODUŁY !

@rygar997, post #8

jestem prawie pewny, że te od Asmana mi już kiedyś podrzuciles.

moduły zbieram wszystkie, aczkolwiek z gier większość była ripowana na bieżąco ale i tu może się coś uda znaleźć komuś :)

eightbm jasne im więcej tym lepiej

moduły siła rzeczy zawsze są możliwe do pobrania

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2026 19:46:58 przez juen
2
[#11] Re: Potrzebne MODUŁY !

@juen, post #10

zglosila sie druga osoba z niezla kolekcja, HRW :)
doszlo kolejne 1102 modow :)
3
[#12] Re: Potrzebne MODUŁY !

@juen, post #11

Da radę udostępnić spis?
[#13] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Jazzcat, post #12

Archiwum leży pod adresem: https://marcin.juszkiewicz.com.pl/test/amigamodules.tar.xz

To płyta, którą znajomy muzyk nagrał w 1997 roku by zwolnić miejsce na dysku.
4
[#14] Re: Potrzebne MODUŁY !

@hrw, post #13

Dzięki.

Przejrzałem pobieżne i znalazłem coś niepokojącego. Moduły, którego oryginalnie były w formacie Digiboostera i DBPro są tutaj przekonwertowane na MOD-y... Być może autor kolekcji chciał mieć możliwość odgrywania ich na PC. Przykłady: Van Ghorne: We Are Sequences (w oryginale .DIGI), Beyond Reality (w oryginale .DBM), MaXyM: Margaret's Hymn (w oryginale .DBM).

Nie mam teraz czasu słuchać konwersji i porównywać ich z pierwowzorem, ale na pewno nie zrobili tego autorzy (zapytałem właśnie jednego z nich) i można domniemywać, że są tam jakieś babole...
3
[#15] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Jazzcat, post #14

Nie wiem - płytę dostałem pod koniec lat 90-tych, po tym jak kolegi dziecko posmarowało ją dżemem i wytarło wiele razy o wykładzinę - jego napęd nie był już w stanie tej płyty po tym odczytać.

Zrzuciłem ją kiedyś i tak leżało to na dysku, udostępniane jak ktoś szukał tego typu materiału.
3
[#16] Re: Potrzebne MODUŁY !

@hrw, post #15

Juen, Jest możliwośc obczajenia całej bazy (po tytułach autorach) w necie?
Pewnie cos bym znalazł.
1
[#17] Re: Potrzebne MODUŁY !

@juen, post #1

Zachęciłeś mnie do wykopania starych wypalanek. Na tę chwilę już ponad 140 modów się zebrało, ale jakie ślady twórczości wygrzebałem

.            ::::: _|_ :::::::
    _________::_::__:\ :____ :
    \     "/ \/ \/" | \/ "_/::
     \: \_/ o/ o \  ^  \ \.:::
      |  |\ O\   / :\  / /_:::
     _|__|/__/\_/:\| \/\__/:::
      |   :......:    :....:::
          ::::::::
4
[#18] Re: Potrzebne MODUŁY !

@juen, post #1

Po pierwsze robisz świetną robotę Paweł jeśli chodzi o archiwizację modków OK
A teraz szczypta dziegciu. Często słucham sobie muzyki konkretnych, amigowych artystów na różnych programach. Na spacerze korzystam z 4CHAMP, który ciągnie mody z AMP. W domu, na Amidze mam IMPa z bazą Juena i HippoPlayera z bazą z ModLand. I zauważyłem, że każdy z tych serwisów ma inny zestaw modułów dla każdego z muzyków. Jeśli np. szukam modułów Barteska to AMP ma inny zestaw modków w porównaniu do IMP. To samo z Vigrillem. Mam też wrażenie, że AMP jest bardziej up-to-date. Może dałoby się dogadać z autorami AMP, albo nawet na "krzywy ryj" ściągnąć moduły z ich bazy i władować do IMPa? . Wiem, że jest jakieś API do AMP bo kiedyś kontaktowałem się z autorem 4CHAMPa, poza tym kod appki jest dostępny na GitHubie (swego czasu trochę nawet w nim dłubałem ). W 4CHAMP jest też opcja "radio" a w niej "new", gdzie codziennie lądują nowo dodane modki (pobierane przez jeden z endpointów).

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2026 23:24:12 przez MarX
2
[#19] Re: Potrzebne MODUŁY !

@MarX, post #18

myślę, że to raczej kwestia tego, że w AMP masz wszystko po katalogowane i stąd widzisz te moduły od razu, a w impie nie. W impie może nie być jakiś najnowszych modułów z ampa, ale stare są wszystkie :)

nowe moduły dorzucam co jakiś czas masowo, tutaj chodziło mi o wyszukanie takich, których raczej nigdzie w necie nie ma w necie i boję się że całkowicie już przepadną

@Ralpheeck takie pojedyncze przeszukiwanie byłoby trudne, bo to już teraz ponad 101 tys nazw plików, nie szukam konkretnych pojedynczych plików tylko całych kolekcji, gdzie np na parę tysięcy modułów znajdzie się kilka brakujących w naszej bazie, ale to już weryfikuje automat :)

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2026 05:40:29 przez juen
[#20] Re: Potrzebne MODUŁY !

@juen, post #1

Unikalna suma kontrolna calego modulu nie daje gwarancji, ze nie ma duplikatow.
Suma kontrolna tylko samego songdata jest lepszym rozwiazeniem.
Ten sam MOD Amigowy moze wystepowac w 3 fomatach:
1. sample niezainicjowane
2. sample zainicjowane (repeat empty sample 2 bajty)
3. sample zainicjowane (repeat empty sample 4 bajty)

Wiec CRC samego songdata jest lepsze.
Ale i wtedy moga byc duplikaty:
1. modul stworzony/zapisany na PC-cie bedzie mial $000 zamiast $001 w SampleInfo.
2. teksty w SampleInfo moga byc edytowane.

Ja edytowalem teksty (autor moda, skad mod, i kto rypal) dla trudniejszych do rypniecia MOD-ow jak np. modul z gry Aladdin (bodaj 11 czesci mial).
Ale ktos moze nie lubic takich zmian, i je wyczyscic potem, albo zmienic na swoje.

Wiec jezeli chcesz, zeby nie bylo duplikatow to powinien byc obliczany CalcSize jako pierwszy.
Potem CRC songdata i sampledata (osobno), jesli CalcSize jest taki sam dla jakis modulow.

CalcSize jest duzo lepsze niz CRC bo modul (plik) moze byc zarowno za dlugi jak i za krotki.
Jak jest za krotki, to jesli player Protrackera robi "empty sample", a prawie wszystkie to robia bez sprawdzania CalcSize, to zasmieca pamiec Amigi, i Guru jest prawie pewne albo losowy zwis Amigi.
1
[#21] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Don_Adan, post #20

Hej Don Adan, moze nie wyrazilem sie jasno, takie moduly ktore roznia sie nazwami sampli itd jak najbardziej musza sie znalezc w bazie :) Duplikaty, ktore maja odpasc to tylko takie ktore maja identyczna sume kontrolna dla CALEGO pliku

ps: prosba, zeby w tym temacie zglaszaly sie osoby z kolekcjami, inne tematy jak cos mozemy zalatwiac na impie, albo w innych watkach, zeby nie bylo zamieszania i kazdy kto tu wejdzie jasno widzial jaki jest cel tego tematu :)

--

dzieki Zeewolf, Tbone - dodane co sie dalo
na ta chwile 102370 plikow .mod, co daje 15 285 362 361 - 15GB :)

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2026 09:10:00 przez juen
4
[#22] Re: Potrzebne MODUŁY !

@juen, post #21

Jak wolisz, ale CRC powinno byc brane od CalcSize MOD-a, a nie od calego pliku.
Bo po prostu dosc czesto pare bajtow na koncu pliku moze z roznych powodow istniec.
Chyba, ze CalcSize jest wiekszy niz rozmiar pliku, ale takich modow lepiej nie probowac odgrywac.
1
[#23] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Don_Adan, post #22

Zadam może nieodpowiednie pytanie, ale co z Robertem Korzeniewskim (Mr. Root)?
To przecież nasz bardzo dobry muzyk. Kto go nie zna?
[#24] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Gandalf, post #23

No słusznie, zapytam go na fb :)
1
[#25] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Gandalf, post #23

Tak, działał dużo na Demoscenie, mam wywiad z Nim nagrany.
[#26] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Hubez, post #25

juz z nim pogadalem, niestety-stety juz wszystko udostepnil :)
[#27] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Gandalf, post #23

Jesli chodzi tylko o sam format MOD to byl tez uzywany na PC i Atari ST, moze na innych platformach tez jakies edytory lub playery byly.
Na PC-cie to w grze Star Control 2, grach Simulmondo, Titus i bodaj w Pinball Dreams 2.
Na Atari ST to dosc czesto w demach oraz czasami w grach.
Zdaje sie, ze mieli nawet swoj "anti-Amiga' song.
Czesc z tych modow jest na stronie WT, ale moze juz wszystkie stamtad sa w zbiorach.
Pamietam jeszcze pare duzych Mod-ow stworzonych przez Kicia (KTS albo Action Direct, a moze juz Union).
Wiekszosc z nich mialem w kolekcji, poza chyba najwiekszym, 1.5MB?
Do tego Korzen u The Generata tez cos tam " duzego" stworzyli, jak sie samplerem bawili.
[#28] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Don_Adan, post #27

Na PC-cie to w grze Star Control 2, grach Simulmondo, Titus i bodaj w Pinball Dreams 2.

Oczywiście. Bo skąd miałbym muzykę do mojej testowej wersji Pinball Dreams 2 Pierwsza część również na MODach działa.

Jeśli chodzi o inne trackery, to na myśl przychodzi mi tylko Unreal Tournament, w którym muzyka to przekonwertowane pliki .s3m. Miałem kiedyś cały soundtrack w tym formacie właśnie.

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2026 19:16:52 przez tukinem
[#29] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Don_Adan, post #27

Sorry za OT ale raz udało mi się posłuchać MODków na Archimedesie :D
[#30] Re: Potrzebne MODUŁY !

@Don_Adan, post #27

Dziękuję za twój wykład, ja tylko zapytałem o Mr. Root-a.
Swoją ścieżką ktoś napisał, (Hubez) że ma z nim wywiad. Jest on gdzieś dostępny?
Bo któregoś dnia, tak ze trzy - cztery miesiące temu, natknąłem się na rozmowę ze Scorpikiem na Polsat Games czy jakoś tak.
Było to dla mne trochę zaskoczenie, bo choć się nie znamy osobiście, to twarz była mi znajoma i nie myliłem się.
Niemniej stworzył też sporo fajnym modułów, choć, jak sam twierdzi - nut nie potrafi czytać. To mu jednak w niczym nie przeszkadza.OK
Ale to już tak średnio na temat.

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2026 20:03:04 przez Gandalf
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem