Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
  kategorie: Dema, Ludzie
[#1] Ankieta dotycząca dem vs. AI
Spostrzegłem dopiero teraz, iż na stronie AtariOnline, widnieje od niedawna ankieta dotycząca wykorzystania AI w demach.

link

Ankieta jest częścią badania naukowego na Uniwersytecie Jagiellońskim (UBU Lab). Na wyżej wspomnianym portalu Atari, jest też wątek z dyskusją i komentarzami do ankiety (można dodawać wiadomości bez zalogowania).
1
[#2] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@_DiskDoctor_, post #1

Już to widziałem i odpowiadałem na fb.
1
[#3] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@_DiskDoctor_, post #1

Przeczytałem te pytania, ale nie wypełniłem bo po pierwsze stronka podbiera maile jakie mam w przeglądarce a nawet o tym nie informuje i BARDZO mi sie to nie podoba. Po drugie pytania są tendencyjne i wyraźnie sugerują że jedyną słuszną odpowiedzią jest nielubienie przejawów używania AI.
Po trzecie pytania są nieprecyzyjne, np łącząc dwa pytania w jedno, przez co nie pozwalają mi wyrazić co naprawdę myślę o tym temacie, gdy jedną ze wspomnianych rzeczy lubię a drugą nie, podczas gdy konstrukcja pytania zakłada, że jeśli ktoś lubi jedno z tych zjawisk to lubi także drugie. Przez co dowolna wersja odpowiedzi jaką bym wybrał byłaby zinterpretowana inaczej niż bym chciał. I przypisano by mi pogląd z którym wcale sie nie utożsamiam. Co zresztą ewidentnie świadczy o tym że osoba układająca pytania, nie umie sobie wyobrazić że ktoś może mieć na temat inny pogląd niż ma osoba układająca pytania. Ewentualnie zakładająca że pogląd można mieć albo słuszny albo inny czyli błędny. Nie podoba mi sie takie szufladkowanie, które wg mnie ma na celu podzielenie środowiska i wywoływanie nacisków na nieprawilnie myślących, a nie na dowiedzenie sie co ludzie naprawdę o tym myślą. Dlatego nie zamierzam brać udziału w tej szopce. I jeszcze prezentować Bóg wie komu Bóg wie do czego mojego maila, jakbym miał za mało spamu.
Istotą problemu obecności treści AI w sztuce i tak jest umiejętność odróżniania jej od twórczości człowieka. A moim zdaniem jedyną skuteczną i niezawodną metodą na zyskanie pewności że podpisany twórca jest jej twórcą - jest organizowanie konkursów tworzenia dzieł na żywo na oczach widowni, bez możliwości ukrycia z jakich narzędzi korzysta twórca.
Nie wiem jak w muzyce czy kodzie, ale w rozpoznawaniu grafik tworzonych przez AI główną metodą "wykrywania" jest czy nie ma pomyłek np w palcach, albo w przenikaniu sie obiektów, oraz czy "dzieło" jest w stylu słitaśno-wyidealizowanym czy nie. Moim zdaniem oba kryteria tego "rozpoznawania" mogą być błędne bo zarówno tworzenie bohomazów i zniekształconych części ciała jak i słodko-idealnych były obecne w grafice na wiele lat przed powstaniem nie tylko AI ale nawet komputerów. Podobieństwo czyjejś pracy do nurtów często wybieranych przez prompto-pisarzy byłoby niesłusznie uznawane za fejk, a z drugiej strony próby unikania takich nurtów brano by za dowód autentyczności pracy człowieka co także nie musi być zgodne z rzeczywistością. Dlatego uważam że jak już pisałem jedynie tworzenie dzieła na żywo przy widzach można traktować jak dowód że potrafi. Choć taka forma konkursów eliminuje twórców nieśmiałych, łatwo sie peszących i potrafiących tworzyć tylko w kameralnym otoczeniu. No ale cóż, w sporcie też nie uznamy rekordu pobitego w samotni.
Poza tym, czym innym jest ocenianie talentu artysty, a czym innym ocenianie ładności dzieła (niezależnie od metod jakimi je stworzono). Potępianie dzieła z powodów ideologicznych za używanie zakazanych "pędzli" w czasach tzw kultury cancel wydaje mi sie głupie i nieludzkie. Zbyt często wzburzony tłum krzywdzi niewinnych abym miał ochotę brać w takich nagonkach udział. Czystość sumienia oraz czysta przyjemność z podziwiania dzieła są dla mnie ważniejsze niż ideologiczne podziały na "pędzle" uznane i zakazane.
Prawda jest taka że każdy z nas we wszystkim co robi korzysta z pracy innych ludzi. Bo każdy przedmiot którego dotykamy, każdy program z którego korzystamy, jest efektem czyjejś pracy. Bycie człowiekiem to wspinanie sie na ramiona tytanów którzy osiągnęli coś przed nami, i dokładanie kolejnych cegiełek do budowania świata. A spory o to z czyich ramion i czyich cegiełek ktoś skorzystał prowadzą do cierpienia a nie do szczęścia.
6
[#4] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@_DiskDoctor_, post #1

Wedlug mnie juz niedlugo w przypadku dem na A500, demo stworzone w calosci przez AI moze wygrac takie compo.
Wiec calkiem mozliwe, ze potrzebna bedzie jeszcze jedna kategoria na demo party, AI compo.
Ale ogolnie jestem za tym, zeby AI tez moglo tworzyc dema na Amige.
3
[#5] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Don_Adan, post #4

W grafice już od jakiegoś czasu, niemal wszystko jest z promptu. O ile kiedys przerysowanie lub skan można było odkryć, o tyle dzisiaj jest to zwyczajnie niemożliwe. Jedynym śladem oszustwa może być... wskos w wysoka jakośc i bark etapowego dojścia do niej.
Ciekawa przyszlosc. Koderzy którzy nie znają podstaw, graficy którzy nie umieją narysowac psa.
Muzyka - kwestia czasu, aby podkarmić biblioteką mod AI, aby wypluwało mody w ulubionym klimacie.
Wszystko zamieni się w lepsze, jak w zdjęciach na social mediach, gdzie wskaznikiem że coś jest bez filtrow lub bez AI jest to że jest brzydkie.
3
[#6] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #5

Ciekawa przyszlosc. Koderzy którzy nie znają podstaw, graficy którzy nie umieją narysowac psa.
Muzyka - kwestia czasu, aby podkarmić biblioteką mod AI, aby wypluwało mody w ulubionym klimacie.

Ciekawostka: moja żona jest ilustratorką książek obrazkowych i tam nadal starają się nie używać AI. Nigdy nie miała tyle roboty co teraz chociaż czasami robi jakieś proste rzeczy do podręczników szkolnych gdzie wydawnictwa mogłyby zaoszczędzić krocie dzięki AI.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2026 22:31:49 przez bfgmatik
[#7] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #5

W grafice już od jakiegoś czasu, niemal wszystko jest z promptu

Dlatego orgowie proszą o etapy wykonywania pracy. Tego jeszcze AI nie robi.
[#8] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Skotos, post #7

3
[#9] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@bfgmatik, post #6

Nie uwierzę. To tak jakby ktos powiedział większość uczniów i tak nie korzysta z Chatgpt, chociaż czasami mogliby. Jeżeli ktos myśli że dzieciaki chodzą do biblioteki, przepisują zeszyty, to zwyczajnie nie maja pojęcia jak jest. Pewnie podobnie jak z pisarzami, piszącymi na maszynie do pisania, albo krawcami szyjącymi igłą i nitką spodnie :)
Akurat w tym trochę ze względu na pracę siedzę, i (przynajmniej tu gdzie mieszkam) juz kilka lat temu poszlo w to całe środowisko. Zwyczajnie kiedyś były płatne narzędzia, jedyna różnica to to, że teraz są za darmo i znacznie potężnijsze. Teraz Ci którzy najpierw korzystali z tych pierwszych narzędzi i którzy zabrali pracę normalnym grafikom... są zastępowani jeszcze tańszymi i lepszymi "grafikami".
Już ładnych 10 lat nie widziałem książki dziecięcej lub komiksu do której ilustracje powstały oldschoolowo na papierze przy użyciu zwykłych narzędzi do rysowania. Rosiński robił obrazy dla pojedynczych kadrów, taka sztuka dla sztuki, ale takie węglem i piórem jak u Szancera albo Szarloty Paweł nie miałby sensu, bo musiałby robic to ktoś bardzo znany, aby było to atutem i nie miało przełożenia na cenę.
2
[#10] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Skotos, post #7

A próbowałeś? Robi. I to od samego początku. Po prostu dodajesz etapy do kolejnego obrazka, za kazdym razem go uploadując.

Tak zgłupiej nabazgranej głowy można w kilka sekund zrobić obrazek. I stąd robisz kolory i cokolwiek chcesz.
3
[#11] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #9

Już ładnych 10 lat nie widziałem książki dziecięcej lub komiksu do której ilustracje powstały oldschoolowo na papierze przy użyciu zwykłych narzędzi do rysowania.

Nie no ja nie mówię, że na papierze. Wszystko robi na komputerze, używając 20-letniego urządzenia zwanego w dawnych czasach tabletem (kiedy jeszcze nie było tabletów) a będącego w rzeczywistości digitizerem przenoszącym ruchy piórka na ekran. Używa do tego Photoshopa który powstał kiedy nie było AI więc nie ma problemu, że jej program "przypadkiem pomoże" bo nowe wersje tak umieją.
1
[#12] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Katarzyna, post #8

Mniej więcej a takie coś chodzi:

Ciut trudniejsze do zasymulowania.
1
[#13] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Katarzyna, post #8

Każdy "etap" pokazuje coś innego, np. włosy po prawej stronie na każdym etapie odsłaniają inną część kołnierzyka. Na każdym "etapie" mają trochę inne kształty. Jak ktoś rysuje, od razu widzi takie rzeczy.

Poza tym to żadne etapy, bo nie pokazują drogi twórczej do ostatniego obrazka, tylko są oddzielnie wygenerowane przez AI z założeniem stworzenia wyobrażenia na temat wyglądu danego etapu - to bardzo dobrze widać.
Oczywiście wszystkie cztery pokazują uśmiechniętą, rudą dziewczynę, ale za każdym razem trochę inaczej.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2026 17:48:01 przez misha
5
[#14] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #13

https://www.ppa.pl/graffiti/obrazek/6163/penumbra

Twoja praca, etapy.

Tłumaczysz coś zamiast pokazać.

Przepraszam.
1
[#15] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@karolb, post #14

nie-za-ma-co

Po prostu strigerowały mnie te niby 4 etapy z #8 posta. Np. na 2 widać kieszeń na bluzce, w kolejnym dołu bluzki jest mniej, a kieszeń szczątkowa, ale za to "pokolorowana" a w 4 etapie wraca... pokolorowana inaczej. Naprawdę zabawnie jest patrzeć na coś, co niektórym osobom wydaje się etapami pracy. W ogóle, co ta dziewczyna ma za trójkątny kawałek materiału pod kołnierzykiem? Pojawia się i znika. Co to jest? Niesamowite, że nasz mózg potrafi w ogóle na pierwszy rzut oka uwierzyć, że to mogą być jakieś etapy powstawania.

A co do pokazywania, to Penumbra jest obrazkiem nad którym siedziałem wieczorami przez ostatnie 4 tygodnie z finalnymi poprawkami już na Revision. Widocznych jest 10 etapów + finalna wersja, bo taki jest regulamin tego compo na tym party:

...ale często publikuję więcej np.

lub jeszcze więcej faz:

Wygląd faz i ich ilość zależą od narzędzi, których używa dany grafik. Przytoczony Steffest pixelart robi w pecetowym dpaint.js, który sam stworzył, który zapisuje nawet timelapsy. Oczywiście, akurat praca wyżej to nie pixelart, tylko "modern art" i została stworzona na ipadzie, a nie w Dpaint.

Rysując na prawdziwej Amidze w starym Deluxe Paint V, mam tylko jedno undo i żadnych timelapsów, ale za to muszę częściej zapisywać, żeby nie stracić postępu. Te wersje pośrednie z pominięciem niektórych, na których zrobiłem dodatkowy bałagan (przez brak warstw wklejam rzeczy na "marginiesie"), tworzą właśnie te etapy pośrednie.

Mój warsztat pray wygląda tak:

Totalnie nie zgadzam się z Ralpheeck i jego tezą z #5 posta. Bez urazy, ale nie ma sensu z tym dyskutować, bo to kompletna bzdura. Wielu grafików rysuje nawet w trakcie party. Mi też się niestety zdarzyło kilka razy, że się nie wyrobiłem przed. Można pogadać, zobaczyć warsztat itp.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2026 18:35:23 przez misha
5
[#16] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@_DiskDoctor_, post #1

wypełniłem tą ankietę... wychodzi na to, że jestem przeciwnikiem AI na scenie, chociaż w pracy korzystam (jako wyszukiwarki wiedzy)

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2026 18:45:33 przez zbrożo
2
[#17] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@zbrożo, post #16

Też jestem przeciwnikiem, ale z nietypowego powodu: generowane są często po prostu kiepskie rzeczy, które wydają się wielu ludziom OK jak np te pseudo etapy z posta #8 Czy dramatyczna muzyka kalecząca uszy i słaby kod.

Owszem AI potrafi naśladować i zrobiło olbrzymie postępy, natomiast jedynie naśladuje, małpuje, halucynuje, ale nie jest kreatywne. Generuje "cokolwiek", a nie to co osoba pisząca prompta sobie wyobraża. Co gorsza część osób nawet nic sobie nie wyobraża i natychmiast wpada w (samo)zachwyt tym co "stworzyła" lub raczej co "stworzyło" AI, czując równocześnie potrzebę dzielenia się tym ze wszystkimi dookoła.

I to jest dla mnie nieznośne

Co więcej później ci ai-owi "twórcy" wszędzie i we wszystkim widzą AI, bo nagle odkryli, że AI generuje rezultaty pozornie podobne do rzeczy, które wcześniej stworzyli ludzie. Tylko dlatego, że AI zajeb@ało ludziom ich dzieła... no dobrze, łagodniej - niech będzie "zgapiło" ich twórczość, a nie odwrotnie.
5
[#18] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #17

Ja wypełniłem, żeby AI oznaczać, tak jak się oznacza bezalkoholowe piwo. W szczególności wynika z tego (choć to nie to samo) że powinny być osobne kategorie.

Niech sobie będzie. Ale ja na party niekoniecznie chciałbym oceniać produkcje "nafaszerowane AI", która z nich jest najnajsza. Zwyczajnie wtedy jak jest kategoria, idę do kibla (bo już nie palę, to co mam wtedy robić?).
2
[#19] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #15

Totalnie nie zgadzam się z Ralpheeck i jego tezą z #5 posta. Bez urazy, ale nie ma sensu z tym dyskutować, bo to kompletna bzdura. Wielu grafików rysuje nawet w trakcie party. Mi też się niestety zdarzyło kilka razy, że się nie wyrobiłem przed. Można pogadać, zobaczyć warsztat itp.

No. I to jest konkretny komentarz.
Ja nad moim artem na party siedze juz od miesiaca. Nawet szwagierkę poprosiłem o pozowanie. Wiadomo, czasu nie ma za wiele, i strasznie schodzi z detalami. Ale powoli idzie. Pewnie tez na party skończe.
Gdyby mi nie siadla mysz, i OS nie musiałbym stawiac od nowa juz by było.

[#20] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #19

Uff... Udało się. skończyłem. Pewnie jeszcze coś poprawię na party, tak z pół godziny przed deadlinem, bo nie jestem zadowolony.

7
[#21] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #20

Dawaj numer do tej szwagierki!!
3
[#22] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@_DiskDoctor_, post #21

0202122
2
[#23] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #19

No pięknie wyjAIowane. Nie dość, że AI nie potrafi w pixelki, bo są różnej wielkości, a niektóre nawet poobracane pod różnymi kątami, to pewnie wina CRT-ka, któremu się rozjeżdża geometria, to nawet do 4 nie potrafi policzyć tych "faz".

Chyba też za dużo wypiło, bo niedość, że fazy mu się dwoją w oczach, to jeszcze horyzont próbowało poprawić, ale już nawet w linię nie trafia. No i w sumie nie wiadomo po co bo i tak walnęło niebieski prostokąt. Prostej szachownicy na boing ball nie potrafi narysować.

Zmarnowałeś trochę prądu na AI slop

PS o telefon do szwagierki zapytaj też AI - poda Ci numer

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2026 21:49:27 przez misha
4
[#24] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #23

Ale co ty kwestjonujesz że ja tego nie narysowałem? Gdyby nie rozjedżała sie geometria to bys powiedział że AI, bo za doskonałe. Horyzont sie poprawia, bo tak malują artysci. Wiecznie sie coś zmienia, poprawia, przesuwa. To nie jest tutorial.
To tylko u ciebie wszystko jest od pierwszego strzała na obrazku. Masz wizje twarzy z ręką - rysujesz twarz od razu z ręką. Nie trzeba najpierw twarzy, ręki gdzie indziej. Ona jest idealnie od pierwszej klatki.

Czepianie się AI że nie umie policzyc klatek... Bez urazy, ale nie ma sensu z tym dyskutować, bo to kompletna bzdura
2
[#25] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #24

Zrób to w 320x256 i 32 kolory, z etapami rysowania, wtedy będziemy kwestionować, albo nawet wymagać zmian kosmetycznych których AI nie potrafi.

Jak się bawić to się bawić ;)
[#26] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #24

Ja kwestionuję?
No co ty.
Jest absolutnie genialnie.

Od razu widać wpływy samego Botticellego. Ta przestrzeń, ta kompozycja.
Proporcje postaci - nogi tak długie, że aż fizyka się poddała.
Dłoń przy piłce? Majstersztyk. I nie słuchaj ludzi, że za duża - oni się nie znają.

Szczególnie podoba mi się ten nowatorski kierunek: piksele pod różnymi kątami.
Całe pokolenia grafików na to nie wpadły, bo to zazdrosne lamuchy.

No i horyzont - raz jest, raz go nie ma, a w zasadzie są dwa. Bardzo odważne.

Te losowe plamy na postaci też robią robotę - od razu widać, że narzędzie było wymagające, ale artysta nie pękł.

Genialny też jest pomysł, żeby ostre linie kończyć mniejszymi pikselami.
Człowiek całe życie się uczy.

PS. Moje prace to w ogóle wstyd pokazywać.
Ucho zakryłem dłonią, bo nie umiałem go narysować.
Tylko nikomu nie mów 😉
9
[#27] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #26

Następnym razem wyświtlę na Amidze 1200 z crt, ustawię niechlujnie aparat na krzywo, dodam historyjkę w stylu, już rzygac mi się chce od poprawiania tych chmurek. Cuil, niech idzie na kompo jak jest. Nawet nie licze na podjum. A takie plamki to bede usuwał 0.5 godziny przed komp na prawdziwej amidze :) I wciskał ludziom że zdążyłem 5 minut przed deadline. Potem jeszcze Suno i music compo zaliczone.
No i krok bliżej do potwierdzenia teorii martwego internetu.

Ja równiez nie kwestionuję twoich prac. Wszystko od strzała od pierwszego obrazka do ostatniego. Żadnej gumki. Żadnych pzresunięć. Nawet undo nie trzeba używać, bo wszystko idzie jak układanka w puzlach.
Narysowac twarz od razu z przylegającą ręką, bez twarzy najpierw, bez przesuwania/powiększania zmniejszania oczu. Bez żadnych fackupów. To jest poziom lepszy od AI. Chociaż - nie znosisz takich porównań bo ujmujące - bliżej ci do Leonardo Da Vinci lub Canaletta. Chcciaż ci artysci czasami robili babole i musieli ścierać. Ty to wnisłeś w nowy wymiar :) Jebnąłbyś bitwę pod Grunwaldem od strzała nawet nie poprawiając wąsów krzyżakom.
4
[#28] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #27

Teraz musisz zamieścić foto szwagierki, żeby rozwiać wątpliwości
4
[#29] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #27

Czy Ty sugerujesz, że kolega misha wspomaga się przy tworzeniu bardziej niż jest to "dozwolone" (ogólnie przyjęte)?
[#30] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@BULI, post #29

W poście #5 kolega raczej dał do zrozumienia, że od kiedy pojawiło się ai ma wrażenie, że wszędzie jest obecne stosowane ai i wszystko jest z prompta.
Odpalił się gdy skrytykowałem żenującą jakość pseudo etapów które generuje AI

Przy rysowaniu na komputerze (ale też farbami olejnymi jak w Bitwie pod Grunwaldem ), kolejne rzeczy są tworzone nad tym co jest pod spodem, a nie za każdym razem od początku i trochę inaczej, jak to robi AI. To właśnie" rysowany" za każdym razem inaczej "etap" od zera świadczy, że to fake, a nie odwrotnie.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2026 09:19:22 przez misha
6
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem