Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
  kategorie: Dema, Ludzie
[#31] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@BULI, post #29

Czy Ty sugerujesz, że kolega misha wspomaga się przy tworzeniu bardziej niż jest to "dozwolone" (ogólnie przyjęte)?

A czy Ty sugerujesz, że jest to dozwolone i ogólnie przyjęte? Bo kolega Misha z koleji zasugerował że graficy nie korzystają z AI, a już na pewno nie on.
Czyli trochę można korzystać, ale nie na chama? A może to jest jak z gwałtem, mozna kogos trochę zgwałcić, a można całkiem?

Problemem jest że wystarczy załączyć framki z rysowania, i certyfikat NO AI jest z automatu.
Przeciez gdybym chciał wystawić tę pracę, to po pierwsze
- nie kłapałbym dziobem że zamierzam wystawić
- wczytałbym obrazek i framki do programu grafiznego
- dałbym w prompcie więcej błędów (specjalnie zarzyczyłem sobie boingowej piłki z błędami, lub obniżony horyzont aby był z dolnej perspektywy).
Naturalnie calosc zajęła mi góra 10 minut, i mam nawet filmik z malowania poszczegolnych framek.
Czy gdybym nie pokazywał tego na forum, i wystawił na compo, miałbyś pretensje tylko do tej pracy? Jak oceniłbys że użyłem AI bardziej niż dozwolne i ogólnie przyjęte? Zdefinuj dozwolone i ogólnie przyjete.
2
[#32] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #31

AI niczego nie tworzy.

Została nakarmiona pracą grafików - m.in. moją kilkudziesięcioletnią pracą.

Teraz generujesz przy pomocy kradzionej grafiki słaby AI slop, który na pierwszy rzut oka pokazuje, jak bardzo AI nie "rozumie" tego, co generuje i oskarżasz grafików, że większość robią z prompta.
Niezła ironia, być oskarżanym o kradzież przez pasera.

W kolejnych komentarzach, cały czas udowadniasz jak bardzo nie rozumiesz, jak się tworzy pixel art, a przy okazji również jak się tworzy innymi technikami.

Zaczynam mieć wątpliwości, czy w ogóle potrafisz czytać ze zrozumieniem.
5
[#33] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Don_Adan, post #4

Trzeba tylko zdecydować komu sie należą nagrody za takie demo. ;)
[#34] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@ZorrO, post #33

AI samo dema nie zrobi, tak samo jak młotek sam nie wbije gwoździa. ok, racja
1
[#35] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #32

Ja niczego nie oceniam ani nie sugeruję, ale rozumiem obawy Ralpheeck'a.
Też się zastanawiałem nad tym czy faktycznie obecnie organizatorzy compotów są w stanie sami cokolwiek zweryfikować, czy tylko zostaje im akceptacja czyjejś "deklaracji czystości".

Może czas coś zmienić, skoro "okoliczności" zmieniły się tak bardzo, że nawet do kopiowania czyjejś twórczości nie trzeba mieć obecnie praktycznie żadnego skill'u.

Może warto pomyśleć o "live competition"- tworzenie na żywo, na samym party?
1
[#36] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@BULI, post #35

Może warto pomyśleć o "live competition"- tworzenie na żywo, na samym party?

Koniecznie. I pisanie modułów wyłącznie na żywo, na scenie.
[#37] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #32

Jeśli generowanie twory przez AI są "słabe" to przeciez nie ma problemu żeby startowały w compo bo jak sugerujesz ręcznie wykonane są lepsze i wygrają w cuglach. Tak?
2
[#38] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@michal_zukowski, post #37

Rozumiem, że odnosisz się do tego co kilkakrotnie napisałem, czyli że te pseudoetapy AI są żenująco słabe, niekonsekwentne i nieudalnie udają coś czym nie są?
Jest tak jak napisałem wcześniej w tym wątku nie będę się powtarzał.
Myślę, że taka praca zostałaby po prostu zdyskwalifikowana na podstawie "etapów", a do autora przylepiłaby się łatka, której trudno byłoby się pozbyć.
2
[#39] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #38

Ja myślę że twoja powinna byc zdyskwalifikowana właśnie za etapy :)
2
[#40] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #39

Narzędzia do rozpoznawania czy grafika jest zrobiona przez AI działają dupiato.

Można wrzucić do nich grafiki sprzed 20 lat i też będzie napisane że to AI.
4
[#41] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@karolb, post #40

Narzędzia do rozpoznawania czy grafika jest zrobiona przez AI działają dupiato.

AI ogólnie działa "dupiato". A podpieranie się opinią AI przy udowadnianiu, że np. powyższa grafika to wytwór AI jest moim zdaniem już głupotą wyższych lotów.

AI MOŻE być pomocne, ale trzeba dobrze wiedzieć, jak tego używać i nie, nie jest to proste. I wbrew pozorom, żeby osiągnąć jakiekolwiek zadowalające efekty (jak np. teledyski grupy Czart), trzeba się bardzo mocno napracować.
4
[#42] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Drakon, post #41

No ale to nic nie wnosi. Działa dupiato, więc nie uzywajmy jej jako wyroczni. Lepiej spojrzmy na etapy rysowania pracy, gdzie od pierwszej klatki, wszystko już jest na swoim miejscu, niejako autor, już zrobił swoją pracę, wymyślił ją do końca, i rozmieścił. Tu nie ma żadnej spontaniczności. Jest hexadecymenalna perfekcja. Rysuję robota na leżaku, tu bedzie ksiazka. Książka i butelka, już na etapie planowania. Ksiązka pod idealnym kątem do perspektywy. W siatce nie ma od początku robotów w oddali, i tu trzeba przyznać że odstają od reszty obrazka. Jakby zupełnie kto inny je narysował. Ktoś gorszy w rysowaniu.
Twarz której - jakżeby - nikt nie kwestjonuje. Kiedys widziałem kolesia w ośrodku turystycznym, który malował twarze. Starszy pan, robił to w kilkadziesiat sekund, bo robił to od kilkudziesięciu lat. I nie bawił się w siatki i bryły - leciał od strzała bo to była jego praca. Tutaj mamy przykład rozrysowania gdzie co ma byc. Super, jest jak plan budowy, i rysowanie niczym gotowymi elementami. Tak. Stawiamy oko, stawiamy usta. I one pasują jak elementy na budowie. Nie ma miejsca na przesuwanie, dopasowywanie. Za mały nos? Nie to niemożliwe. Może przesuniemy oczy. Nie, wszystko jest z łańcuszka dokładnych elementów i lokacji, które na koniec układają się w dzieło. Na żadnej z siatek nie zauważyłem aby autor cos wywalił, poprawiał. Obrócił w drugą stronę. Vizja artystów potrafi sie zmienić, ale w digital arcie, ni ch...a... Kilkadziesiąt godzin pracy i zawsze wychodzi idealnie i tak jak na pierwszych siatkach. To jest dopiero konsekwencja.
Wszyscy w latach 90 nie znali filozofi pixel artu. Dopiero przez ostatnie 3 lata, graficy podciągneli poziom, zaczeli wreszcie rysowac bryły na początku! To byl ten brakujący element. Twarze stały sie idealne, i broń Boże nie ma tu żadnego AI. AI robi brzydkie bohomazy, nie potrafi robić siatek, nie jest w stanie odróżnić i nigdy nie zrobi ładnijszej pracy nież człowiek.
Powiecie że się czepiłem jak rzep. Taka buta i bufonowatość przemawia przez tego autora, że jestem w stanie nawet zapłacić pieniądze za eksperyment, gdzie ten artysta narysuje cos od zera :)
Pewnie przegram, bo 20 lat miał pzrerwy w scenowaniu, i pewnie kończył szkoły plastyczne w Genewie i Paryżu. Bo skok w poziomie prac w te 20 lat jest wręcz boski.
2
[#43] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #42

Szalony pomysł wiem ale może misha jednak wie jak rysować i przez lata wyrobił sobie taki warsztat, technikę pracy i w ten sposób planuje i realizuje kolejne etapy i wychodzi mu to na tyle fajnie, że jeszcze zajmuje się tym zawodowo.
2
[#44] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@ppill, post #43

Oczywiscie że jest takie prawdopodobienstwo. Jedna osoba na million jest w stanie to zrobic, czyli w Polsce powinnismy miec 37 takich osób.
Jeżeli ktoś jako nastolatek rysuje w ten sposób kobietę

Wiadomo, początki. Ale jeżeli ktos ma zamozaparcie, i setki lub nawet tysiace godzin pożniej jest w stanie osiągnąć wysoko ponadprzeciętny poziom.
Tutaj byłoby to niejako wyjątkowo krzywdzące dla autora, bo osiągniecie tego poziomu zbiegło się z powszechnym dostępem do AI, i nawet podobieństwem (fotorealizm).
Na ogół ludzie są dumni z takiego skoku i tym bardziej się z nim obnoszą. Zobaczcie, tak rysowałem w wieku nastu lat, patrzecie jak rysuję teraz.
Ja nawet sam wezmę udział w tym czelendzu :) Sam równiez będę rysował w tym samym czasie. Autor będzie miał kolejny obrazek w galerii, w stylu "narysowany na szybko w 2 godziny od poczatku do końca na amidze, bez żadnego AI, a tu praca mojego "oponenta". I ja się pokajam, przeproszę i odszczekam :)

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 15:57:13 przez Ralpheeck

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 15:57:40 przez Ralpheeck
1
[#45] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #44

Myślałem, że mnie trolujesz, ale chyba ty tak na serio.
Zacznij w takim razie uczyć się szczekać XD

Jeśli już to chyba uczciwiej byłoby pokazać ten obrazek z '97 w całości zamiast kadrować fragment:

I nigdy się nie ogarnąłem w manga/anime. Porysowałem jeszcze kilkanaście takich ale to nie moje klimaty. I dobrze zgadujesz, że to takie wieczorne rysowanie przed snem.

Pewnie mniej pasowałoby pod twoją tezę wybrać cokolwiek innego.
Z moich starych śmieci w internetach mogłeś wyciągnąć rok młodszy obrazek np.:

Albo z '99 roku:

ba nawet fazy wiszą:

Jak na to patrzę to się uśmiecham bo pamietam jak byłem niecierpliwy i chyba nie narysowałem wtedy niczego co zajęłoby mi więcej niż jeden wieczór-nockę.

Ze sceny odszedłem w 2001 roku bo szybciej rozwijałem się tworząc grafikę komercyjnie do gier:
https://www.mobygames.com/person/279910/micha%C5%82-sokolski/credits/

Po kilku lat tworzenia grafiki 2D i 3D byłem Art Directorem a później już zarządzałem całymi projektami.
W skrócie:
http://tatanka.pl/

Ostatnia gra, którą zaprojektowałem (design całej gry) i tworzyłem m.in. grafikę 2D, oświetlenie, intro, trailery itp. to Driftland The Magic Revival:
Driftland na Steam

a teraz pracuję nad kontynuacją pt. First Dwarf we wczesnym dostępie:
First Dwarf

Oczywiscie że jest takie prawdopodobienstwo. Jedna osoba na million jest w stanie to zrobic, czyli w Polsce powinnismy miec 37 takich osób.

Mylisz się - jest tysiące ludzi dużo bardziej utalentowanych ode mnie tylko nie uświadczysz ich na scenie, bo ich to nie interesuje.
Niestety znacznie więcej jest ludzi - takich jak ty nie jest w stanie nawet zrozumieć na co patrzy, a ich wrażliwość nie pozwala im odróżnić AI rzeczy stworzonych przez człowieka.

Ja nawet sam wezmę udział w tym czelendzu :) Sam równiez będę rysował w tym samym czasie. Autor będzie miał kolejny obrazek w galerii, w stylu "narysowany na szybko w 2 godziny od poczatku do końca na amidze, bez żadnego AI, a tu praca mojego "oponenta". I ja się pokajam, przeproszę i odszczekam :)

Już nam pokazałeś w tym wątku, jak "rysujesz" XD.
No, ale zapraszam. W tym roku planuję jeszcze być na Speccy party, później Roma.exe, Xenium i Silly Venture WE. Daj tylko znać gdzie to wezmę kompa z Deluxe Paintem

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 18:10:28 przez misha
8
[#46] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #45

Niestety znacznie więcej jest ludzi - takich jak ty nie jest w stanie nawet zrozumieć na co patrzy, a ich wrażliwość nie pozwala im odróżnić AI rzeczy stworzonych przez człowieka.

...

Ja to widzę tak. Spotykamy sie w wakacje u Artiego na przykład (jezeli bylby OK znim), Płacę za paliwo skądby nie było w Polsce. Uzgadniamy co ma byc malowane, 1.5 - 2 godziny. I tyle. Obalamy mit AI w gfx compo :) Moze byc kartka, moze byc DP. Mogą być nawet farby i pędzel. Obie prace lądują tutaj na PPA. Moze jeszcze ktos by przyjechał pizze zjesc.
2
[#47] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #45

Ostatnia gra, którą zaprojektowałem (design całej gry) i tworzyłem m.in. grafikę 2D, oświetlenie, intro, trailery itp. to Driftland The Magic Revival: Driftland na Steam

Szanuję to, że robisz rzeczy na których ja się zupełnie nie znam bo nie umiem dziecku kotka na kartce nawet narysować ale obejrzałem intro tej gry i to wygląda jak jakiś kolejny klon LoL'a czy innych gier utrzymywanych w klimatach zapoczątkowanych przez Blizzarda w serii Warcraft, którego wyciskają jak cytrynkę od wielu lat. Może po prostu nie jestem adresatem takich produkcji...
1
[#48] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@bfgmatik, post #47

To bardziej Mega-Lo-Mania skrzyżowana z Populus, Settlers, Majesty i trochę Civilization
Nie sterujesz tymi ludzikami bezpośrednio, tylko wydajesz im rozkazy, a oni wszyscy robią po swojemu albo i nie robią jeśli brak im motywacji.
Star Drifters to nasze małe, niezależne studio. LOL to olbrzymia gra zrobiona przez setki osób, podobnie jak Warcraft. Postawienie naszej grafiki obok tych gigantów, to olbrzymi komplement - dzięki OK
5
[#49] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #45

Mega robota! Zazdroszczę dorobku!
2
[#50] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@flops, post #49

Tak, piękny dorobek OK
Co nie zmienia faktu, że chętnie bym zobaczył na żywo "chłopaków" w akcji z "DP w ręku" ok, racja
Wiadomo, że w 1,5-2h nie mogło by to być niewiadomo jak dopieszczone dieło, ale na pewno mogłoby to być ciekawe doświadczenie dla Wszystkich ok, racja
3
[#51] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@BULI, post #50

Dzięki wielkie OK

Oczywiście z chęcią podzielę się na żywo swoim warsztatem i coś narysuję. Na demoscenie robiłem to w przeszłości w latach 90tych i aktualnie też m.in. na SV, Xenium, czy Gerp. Jako games developer prowadziłem w przeszłości również zajęcia ze studentami, w różnych miejscach, również tak egzotycznych jak Peru
Wrzuciłem imprezy, na których będę w kilku miastach w Polsce, więc to nie problem się gdzieś wybrać i zbić piątkę Łatwo mnie namierzyć:

Trzeba mieć niezły tupet, żeby na koniec po oszczerstwach w moim kierunku proponować, żebym jechał gdzieś "za pizzę", żeby udowadniać cokolwiek "koledze" hejterowi.
Jego najwyraźniej nic nie przekona.
Ma u mnie ignora, bo czytając jego wypociny, zaczął mi się włączać agresor.

Ale czekam na niego na party bo skoro twierdzi
W grafice już od jakiegoś czasu, niemal wszystko jest z promptu.
, nie tylko ja będę chciał posłuchać, jak odszczekuje.
4
[#52] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@karolb, post #40

- Zgadza sie z tymi pracami sprzed wielu lat uznanymi za AI. To już chyba ze 2 lata gdy krążył taki viral że zrobiono taki eksperyment, zlecono napisanie prac na kilka tematów przygotowanych przez paru ludzi oraz przez kilka modeli AI, i zlecono AI by rozpoznało które teksty są napisane przez ludzi a które przez AI, i okazało sie że zgadło dokładnie w 0%. Wszystkie teksty od AI uznało za ludzkie a te ludzkie uznało za napisane przez AI.
AI uczy sie od najwyżej ocenianych prac i napisze coś bardziej rozsądnego i poprawnego stylistycznie niż zrobiłby to przeciętny człowiek. I tak AI napisało lepsze prace niż ludzie, ale "wierzyło" podobnie jak większość ludzi że AI jeszcze tak dobra nie jest. I w efekcie te lepsze prace napisane przez inne AI uznaje za ludzkie a te napisane przez przeciętne osoby uznaje za słabsze, a zatem pewnie napisane przez AI. Ot i rozwiązanie zagadki. :)

To mi przypomina dowcip rysunkowy, rozmawiają dwa roboty, i jeden mówi - ludzie coraz lepiej nas udają, niedługo stracimy pracę. :D

Zresztą z dekadę wcześniej były takie stronki z fotkami i trzeba było zgadnąć które z nich są prawdziwe a które to efekt zabawy photoshopem. I mało kto miał trafność powyżej 50%. Większość ludzi z niskim wynikiem wierzyło że ta stronka kłamie, bo nadal wierzyli że potrafiliby to rozpoznawać. A tak naprawdę to bardziej rozpoznawali nie po jakiś niuansach sposobu nakładania na siebie obiektów czy rozkładania cieni, a po tym czy to typowy obrazek czy rzadko spotykany, wręcz niemożliwy jak np człowiek karmiący orła z ręki. Takich rzeczy sie nie spotyka i raczej sie ostrzega by tego nie robić, ale są wariaci co mają oswojonego i nie trzeba robić fotomontarzy by takie coś uwiecznić. A taka zwykła rzecz jak dzieciak ze zdartym kolanem to fake. A takie obrazki nas nie dziwią bo je widywaliśmy. (bo dziś już chyba dzieciaki nie bawią sie na dworze).
1
[#53] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@ZorrO, post #52

Aha. Czyli agresor i foch.
Zaczynam mieć wątpliwości, czy w ogóle potrafisz czytać ze zrozumieniem.

"żebym jechał gdzieś "za pizzę""

Akurat ciebie na pizze nie zapraszałem. sorry.
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem