Za nami świetny konkurs na LE. Od wielu lat nie odbyło się u nas tak porządne Amiga GFX Compo, poziomem nie odbiegające od Revision czy Gerp. Przyjemnością było brać w nim udział, pozdrowienia i respekt dla wszystkich wystawiających.
Kilka moich refleksji (wszak, po to powstał ten temat):
Aszu "Wielki las"
Rysunki nie byly podpisane, więc początkowo myślalem, ze to grafika Koyota (jest jakby nieco w jego stylu). Ten kierunek podoba mi sie bardziej, niż poprzednie prace Aszu. Przypomina trochę "Commodore Supremacy! (1954-1994) by Skur-wy":
http://artcity.bitfellas.org/index.php?a=show&id=11716
Jak dla mnie, zabrakło tylko trochę lepszego "zagrania planami", tego robota w środku dałbym nieco "bliżej", ciemniejszymi, bardziej kontrastowymi kolorami, tak, aby stał się dominującym. głównym motywem.
Codi "Don't fool with the old skull"
Jak na pixelowany debiut jest naprawdę świetnie. Tak trzymać, będę Cię motywował do kolejnych pixelowanych prac w najbliższych konkursach.
Darklight "The fountain"
Jak zawsze porządny rysunek, dobry detal i pomysł na całość. Na bigscreenie ładnie, malarsko się prezentował. Moje uwagi znasz, jestem nieco uczulony na wszelkie kompozycje symetryczne (choć tutaj udało Ci się ową symetrię nieco "złamać"). Niesłychana ilość detali wpłynęła też nieco ujemnie, moim zdaniem, na odbiór całości, przez co, zabrakło troszkę przestrzeni w grafice.
Koyot1222 "Seventh daughter"
Świetny rysunek, w psychodelicznej palecie, nieco podobnej do pracy DKLa :) Pomysł, detal, wykonanie - najwyższej jakości. Jest świeżość i nowoczesność w podejściu do pixel artu. Razi poczucie symetrii (ale, jak już wspomniałem, nie jestem fanem kompozycji symetrycznych) i nieco za duże, moim zdaniem, nagromadzenie detali, przez co brak jakiegoś dominującego, motywu głównego. Podobnie jak u Aszu, wszystkie plany "zlały się" się tu trochę w jedną całość, przez co zabrakło głębi. Bardziej stonowane i mniej kontrastowe tło na pewno wyszło by rysunkowi na dobre.
"Teapot Genie" Carrion
Niespodzianka w konkursie. Bardzo ładnie zaprezentowała się ta praca na bigscreenie, bo jest kolorowa i poprawnie skomponowana. Jest klimat. Świetny amigowy debiut, oby tak dalej. Pewnej zastrzeżenia może jedynie budzić sposób powstania grafiki, który dla, co bardziej, ortodoksyjnych "pixel artowców", może wydać się nieco "za mało koszerny"
Ale bez względu na to, widać w "Teapot Genie" fachową rękę pixellera.
"Riverside" PikkuMyy
"Riverside" również bardzo dobbrze wypadło na dużym ekranie. W grafice/malarstwie najbardziej cenie sobie klimat i atmosferę, a w tej pracy są one głównym "napędem". Plus za dobrą kolorystykę i kompozycję. Razi brak detali, wygłądzenia i wykończenia (tutaj bigscreen nieco "dopomógł", wygładzając to i owo :) Ogólnie bardzo fajna praca.
Ostatnia aktualizacja: 22.10.2015 09:55:11 przez slay