GERP 2016
2-4 września - czyli dokładnie ten sam weekend co Riverwash.
wyniki na pouet
demozoo
artcity - nie ma na razie
<marudzenie_mode on – przewiń taśmę do obrazków;) >
Prawdopobnie największe amigowe party – konkuruje z FAP w Finlandii. Od lutego 2017 wraca na szczęście do gry
Datastorm - stąd też pewnie nieco słabsza edycja GERPa niż się spodziewałem. (Z tym, że Datastorm to impreza również c64 – coś czym mam nadzieję się stanie w przyszłości nasz
Decrunch).
Przy okazji – wiem, że niektórzy już przed wakacjami przygotowywali produkcje specjalnie na Datastorm więc w tym roku może być tam ciekawie...
Wracając do Gerpa – co roku mamy tam nie tylko dobre kompo graficzne, ale baardzo silne muzyczne, "demowe" i chyba czasem intro – postaram się zrobić "relację" później.
A na razie obrazki ze Szwecji...
...i cóż, że ze Szwecji – chciałoby się dodać. Niestety, nie popisaliśmy się – na trwającym w tym samym czasie Riverwash nie pokazało się nic godnego uwagi na amigę (jedna niedokończona graficzka zza granicy). Co z wami amigowcy – pikselowcy?
Już na
Amiparty, które scenową imprezą nie stara się być (a szkoda) było więcej prac na przyjaciółkę. Najwyraźniej amiga nie jest to priorytet dla organizatorów (a szkoda) – jednak na prawie 200 osobowej imprezie było nas dużo...
<marudzenie_mode off>
1 miejsce
"A few pixels" – Bitflipper / iNSANE
320x256 OCS
Dla mnie trochę zaskakujące zwycięstwo - fajne nawiązanie do pracy
faceta/lemon i ogólnie ma taki scenowy klimat. Ale... były lepsze. Kaczka strasznie pognieciona, kolorystycznie też można by to rozegrać lepiej. Trzyma poziom.
2 miejsce
"Shion" – Optic / Planet Jazz
320x256 - AGA (150 kolorów +-)
Dla mnie jest to najlepsza praca – świetna technika, dopracowana, nieźle zakomponowana (psuje układ zbyt centralne umieszczenie portretu). Widać, że praca własna, ma też jakiś nostalgiczny klimat. To co mi się nie podoba to przewalenie z tym czerwonym. Zbyt "generyczny" odcień, dominuje grafikę. Gdyby choć oddzielić włosy od tła tonacją – to AGA więc kolorów nie zabraknie.
3 miejsce
"Dragon without boobs" – Alien / Desire ^ Genesis Project ^ Titan
A więc Alien znany głównie z logosów (prostych, ale całkiem spoko) – także do amigowych produkcji – narysował obrazek. No i fajnie. Jest w miarę dopracowany, a przynajmniej dokończony. Natomiast grafika mimo, że sympatyczna jest bardzo słaba rysunkowo.
Można dać + za oldschoolowy klimat a'la '91.
4 miejsce
"Mr Bump" - Exocet / Spaceballs
OCS lowres
Exocet - produktywny bardziej na scenie ST (co imo widać w pracy) – pewnie to grafika z atari. No nie jest to obrazek sensu stricte. Natomiast ma jeszcze bardziej "demowy" klimat – wygląda wręcz jak klip wklejony do efektu. Technika jest ok.
5 miejsce
"Pyramithead" – Ozan / Desire
OCS
Heh – nie powinienem tego tutaj dawać, ale zależało mi abyście mieli pełną skalę dla ocen.
Logo – nie byłoby złe, gdyby dać je na innym tle. Ale jest wystawione jako obrazek – rzeczywiście jest jakaś 1 bitowa postać wklejona na surowy koderski czerwony (tło wygląda jak konwersja bardziej niż ręczna robota)
Nie wiem – może to horrory na konsole mają wpływ na wyniki – imo za wysoko.
6 miejsce
"Dragqueen" – Sunday / DPS
Aga lowres (ok.190 kolorów)
To jest ciekawa praca - Widać, że 100% autorska. Coś się na niej dzieje, ja zawsze wolę prace z "historią" niż np. wypikselowane ferrari. Ale... to co się dzieje jest ...dziwne. Co najmniej. Gościu działał na scenie pc z 20 lat temu i robił podobne rzeczy. No, ma wyobraźnię ;).
Technika choć nie stricte pixelartowa jest dobra i ciekawa. Fajne przejście kolorów – woda – płaszcz. Ciekawa kompozycja, trochę zbyt kontrastowy ten pierwszy plan wzg. tła. No i kuleją detale: oczy, usta – brak wiarygodnego cienia (w tym lokalnego). Kiepska bryła postaci z lewej. W efekcie to co najbardziej się rzuca w oczy nie jest "ładne" przez co pewnie taki wynik. Dla mnie powinno być dużo wyżej – 1-sza trójka.
7 miejsce
"Gräsmark kyrka" – Fred / The Gang
kawałek lowresa - AGA
Taka ciekawostka na koniec – też nie musiało trafić do naszej galerii, ale chciałem pokazać, że może być graficzne kompo z 7 poważnymi pracami na amigę (w sumie było 10). Na pewno nie pomaga FF00FF (czy coś koło tego) jako tło ;P. Obrazek ma dużo kolorów, pewnie to konwersja, filtry czy efekty. Ale kościółek ma jakiś pikselartowy styl.
To tyle na dziś – mam jeszcze parę rozgrzebanych tematów – jak się pozbieram będą kolejne wrzuty.
Zapraszam do dyskusji i ...rysowania :)
Chętnie poznam waszą ocenę prac
Moja to:
1: Shion
2: Dragqueen
3: A few pixels
4: Dragon...
5: pan jajko
Dziwne, że tym razem agowe na topie – zwykle za OCS daję ptk wyżej.