[#304]
Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?
@tukinem,
post #303
Amcaf to c2p przede wszystkim oraz
- Bzoom do szybkiego skalowania ekranu (tryby2x2 , 2x3 1x2),
- qsin, qcos, qarc to wiadomo szybkie funkcję trygonometryczne
- Vclip i Vmod do modulo i clipingu też szybsze niż to co można zrobić w amosie.
- procecedurę kopiującą pliki też wykorzystałem z Amcaf'a
D-sam do muzyki ponieważ w Amosie sample Swap to porażka i kupę czasu zmarnowałem żeby wymyśleć sposób przełączania banków w sensowny sposób.
Do textur na format chunki najpierw zrobiłem swój konwerter z #$.iff ale teraz po prostu zapisuję paletę z obrazka a teksturę wczytuje jako raw zrobiony irfanvew. Do tego dobrze nadaje się rozszerzenie craft z komendami pal to bank i pal from bank.
Grafikę nawet nie będę ściemniał zrobiłem w całości w Photoschopie i Ham_Convertem przerabiałem, bo tak naprawdę nie ma nic lepszego do dithering (dlatego mr sebe należało się umieszczenie jako jednego z twórców). Owszem PPaintem czasami musiałem zrobić maski w obrazkach (np. noga śpiącego chłopca z kotem w creditsach).
Co do c2p w AMCAF'ie jest tylko jeden przykład chyba nazywa się fire i na jego podstawie rozgryzłem jak to działa. Niestety ta procedura wymaga 68o2o lub lepszego procesora;). Inna sprawa że Bzoom też spowalnia trochę wyświetlanie.
Ja od siebie dodam jeszcze że prace nad demem zacząłem zaraz po poprzednim Decrunch2020... niestety ciężko się uczyć programowania po 40 roku życia :(.
Amos mimo swojej prostej składni niestety posiada takie problemy jak wolny odczyt z pamięci... i to nie chodzi o tablice bo to jest pierwsza rzecz której w Amosie należy się oduczyć (tylko banki). Gdzieś kiedyś wyczytałem że Leek,Loke, Poke itd. są w samym AmosiePro już mocno spowolnione. Niestety nie mam kiedy nauczyć się Assemblera a o przejściu na C nawet nie.... szkoda słów, tym bardziej że to co mi ostatnio pokazał Andrzej jeszcze bardziej mnie załamało :) (czekam na "rilejsa" :) ).
Co ciekawe dla samego Amos1.3 powstało coś w rodzaju programu gdzie można było wpisywać kod w asemblerze normalnie razem z kodem amosowym, niestety nie działa to z AmosPro (prościej by może było debugować choć sam nie wiem).
Jeszcze dodam że chce doprowadzić to demo do wersji mniej zgliczowanej i trochę płynniejszej na 68o20/28 MHz ale to trochę potrwa... miało być na AmiParty... ale jednak droga dość długa przede mną :).
Ale niech to co napisałem nikogo nie zniechęca... mam nadzieje że jeszcze wrócimy do imprez gdzie będzie dużo dobrych produkcji... i ludzie będą nadal chcieli tworzyć na Amigę i dla Amigi :).