Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
[#481] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@ted, post #478

Nawet jest wersja na mój pierwszy komputer :)
link
Ale nie mam hdd do niego, żeby odpalić na prawdziwym sprzęcie.
1
[#482] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@ryshard, post #481

W sumie nie demko, tylko intro.

Shoot - Shocked - 40k 1995

https://www.pouet.net/prod.php?which=17771
1
[#483] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@karolb, post #482

Eeee aga, nawet nie odpalam ..
1
[#484] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@dynx, post #483

Fajny zestaw, 11 dem grupy The Black Lotus zawartych w jednym video na youtube.

"Both video and audio are captured from a real Amiga A1200 with a Trinity 1260 accelerator (MC68060 at 93Mhz.)"

https://youtu.be/Qj6ykLURfF4
1
[#485] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@karolb, post #484

Spoko, ale że nie ma tam Captured Dreams czy może Tint to mnie trochę dziwi. Chyba, że nie lubią się z jego kartą.

PS. A przypomniałem sobie. Za *boobs* w Tint mógłby mu polecieć kanał. :D

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2025 23:32:41 przez kempy
2
[#486] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@kempy, post #485

Za tinta to tylko demonetyzują, kanały zamykają za fikołki od "Latających krów" :). Bo mi za to kanał poleciał.

Co do Tinta to to demo jest kapryśne. Ostatnio na A4000 ktoś odpalał na Hex Pistons i na takim "setupie" ruszyła dopiero wersja pod WHDload. Wersja którą swego czasu puścił Kalms z poprawkami na tym sprzęcie nie ruszyła.
U mnie na Apollo 1230 mk 2 nie uruchamiał się Capture Dreams (a to demo rzekomo pod 68o3o) inaczej uruchamiało się ale wywalało je przy delfinkach. Oczywiście ta sama wersja na Apollo z 68o6o/75 MHz działała od strzała :).
1
[#487] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@jimiche, post #486

Dwie nowości.

DataVerse by Tristar & Red Sector Inc. & Mystic - Bardzo fajne efekty jak na A500.

Stonenautica by Stonehead

Coś na dopaloną A1200 (060/32MB Fastu), można obejrzeć, nie jest to prodka na miarę TBL czt Elude ale daje radę.
4
[#488] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@waldiamiga, post #487

BornTro by DataCrime - chyba muszę sobie odświeżyć coś z da Jormas. ;)
2
[#489] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@kempy, post #488

Trochę prywaty dzisiaj. Ostatnio pisałem, że zamknęli mi mój stary kanał na YT z powodu wrzucenia dema Orgasmodrome od Ozone Free (a nie za demo FCI choć możliwe, że jak bym niektóre produkcje Plexy wrzucił to by mnie spotkała ta sama "nagroda"). Po rozmowie z kilkoma kolegami uznałem że i tak niema po czym płakać bo sporo dem było zgrane z różnymi artefaktami - ponieważ źle sobie ustawiłem parametry DVD Recordera LG który mi służy za upscaller, a i mój laptop Asus (ten co to nie jeden z was na nim złożył swój autograf na różnych "iwentach" :)) siał jakimiś zakłóceniami co powodowało pojawienie się zaszumionych pasów.
Ogólnie to nawet Renton przyszedł z pomocą i udostępnił mi swoje OSSC. Niestety nie jest on panaceum na wszystko.
Tak przy okazji mój drogi przyjaciel CTS wypożyczył mi Blizzarda 1230 mk III oraz 4 mb fastu z fpu pod klapkę A1200.
Więc jak by ktoś miał jakieś "Requesty" co do zgrania produkcji to proszę pisać (mam jeszcze stare apollo1230 i apollo o6o/75MHz). No chyba że lubicie oglądać dema z WinUAE :).

Więc zapraszam na nowy kanał

https://www.youtube.com/@Tjahzi_of_uN_aMor
9
[#490] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@jimiche, post #489

To ja poproszę Blue/Interceptors :) A co do grafik, to tak jak rozmawialiśmy na Boom! Party, pisz na priv jak czegoś będziesz potrzebował.

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2025 18:30:34 przez swt
1
[#491] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@jimiche, post #489

Przytuliłem sub-aOK
1
[#492] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@jimiche, post #489

Super że zgrywasz demka na różnych konfigach, więc można zobaczyć jak naprawdę wygląda demo na 68020 + Fast, 030 + FPU, czy na wypasie 060.

Nie podam konkretnego tytułu, ale gdybyś mógł zgrać te same dema, by pokazać jak wyglądają na 030 z FPU i jak na 060, to byłoby to ciekawe porównanie dla widza :)

Albo wersja Apollo 030 (domniemam bez fpu) kontra Blizz 030 z FPU :)

Sub poleciał, pozdrawiam :)
1
[#493] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@swt, post #490

Sweet, ja to demo kiedyś zgrałem chyba z Aca1221lc+a1200. Jeżeli nie uruchomi się na blizzardzie to postaram się zrobić upload tego starszego filmu (jak będzie w dobrej jakości). Co do grafy to mam namiary więc się odezwę. :).

Karolb jeżeli chodzi o te karty to Apollo z 1230(elbox i reszta podobnych konstrukcji) to nic specjalnego.

I w Blizzardzie od Cactoos'a mam FPU i w Apollo mam FPU. Raczej nie kojarzę dem które lepiej chodzą z FPU niź bez FPU. Tak naprawdę jedynie kojarzę demo Zig'a Papadeo2 które ma wersje FPu, No FPu i 060 oraz produkcje DCS, Non-stop i Klone (obie zresztą to kanon demosceny końca lat 90 na AGA).
Większość dem albo lata z FPU albo go nie wymaga. Największym zaskoczeniem był dla mnie Killer od CNCD który z FPU nie korzystał.

Inna sprawa to to, że wiele dem działa wyłącznie na Blizzardach 1230. Prosty przykład na tej karcie od strzała uruchomiły się oba dema Arsenic :) i poszły od początku do końca. Na Apollo nawet niema co o tym marzyć. Na tej karcie nie działa mi również wyżej wspominany Capture Dreams.

Raczej jak już coś będę zgrywać z o3o to rzeczy które nie działają na 060 albo wyglądają tak dobrze, że warto docenić kunszt kodera (np. dema Jamie'go/Skarla jak Makaveli :) ).

Ale "reqesty" będą przyjmowane. Co najwyżej będzie się dłużej czekać.

Waldiamiga dzięki za suba :).
3
[#494] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@jimiche, post #489

Fajny pomysł ze zgrywaniem na różnych konfigach HW , Super robota.
[#495] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@jimiche, post #489

Zasubowany. OK
[#496] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@KJB, post #1

[#497] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@mailman, post #496

takie amigowe ale niestety wyszło na ms-dos

link
1
[#498] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@ritzu, post #497

Przecie to inne demo. A to z ms dosa jest z 2025 roku.
2
[#499] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@ritzu, post #497

1
[#500] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@karolb, post #499

Anadune - Sunrise 1996

Youtube

Fajny cytat na początku dema - że nawet w świecie bez nadziei człowiek może stworzyć „swój własny projekt” – małe, osobiste marzenie, które daje sens istnieniu.

2
[#501] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@karolb, post #500

Podoba mi się ta harówka, którą wykonuje ten gość by nam udostępniać te Dema. Tak po za tym to pamiętam jak czekałem na płytki CD z MA i od innych by sobie dema zapuszczać, ale tego i wielu jeszcze nie widziałem.
2
[#502] Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?

@koczis, post #501

Wielu sam nie widziałem, bo albo nie działały na gołej a1200 albo nie działały na bllizardzie PPC z 68o40. Dzięki Cactoos'owi mam dodatkowo 4 mb fast do a1200 i klasycznego Blizzarda 1230 co prawda mk III ale i tak jak widać na filmach jest radość z oglądania :). Jedyne co to brakuje dobrze zgranych dem na PPC od Kiero, MDW i Potionów. I chodzi mi tu raczej o to aby je zgrać z czegoś szybszego niż Bllizard PPc z 210 MHz. Przydał by się ktoś z CyberStromem i CyberVision (Quad miał taki setup ale już nie ma). Tak samo można by zgrać dema VenusArt i tu jest plus bo można to zgrać z AGA. Co do dem pod kartę kupiłem ostatnio AVerMedie z wejściem VGA do zgrywania, ale bym musiał kupić stacjonarnego pc z pcie.
Inna sprawa to samo zgrywanie niestety ale mój DVD recorder LG maksymalnie na co pozwala to 1080i i jeżeli chodzi o zgrywanie slideshow'ów to jest nawet ok (poza standardowymi pionowymi paskami ale na to położyłem lachę już), tryb 720p już nie jest tak ostry no ale jest ten progresiv dzięki czemu nie widać w demach smużenia gdy już zgra się je do pliku co przy zgrywaniu w interlace widać, robi się taki blur, który szczególnie doskwiera przy scrollach. Więc jeżeli ktoś ma namiar na upscaller który wszystko skaluje do 1080p lub wyżej i niema zabezpieczenia HDCP to proszę o namiary. Niestety ale ten mój obecny upscaller ma wady w np. czasami obrazki w interliace źle poskłada, niekiedy drgają piksel w jakiejś części ekranu od tak, troszkę bo troszkę ale jednak. Przy efekcie fade jak by traci jakość obrazu (ale może to też wina elgato którym zgrywam), no i czasami ekran sobie sam od siebie o piksel czy 2 podskoczy. Zresztą co tu pisać wystarczy sobie obejrzeć kilka dem na kanale aby to zauważyć.

Ja wiem ten chiński HD SCART/HDMI na HDMI Konwerter to umożliwia. Tylko ja mam taki model który ma skopaną proporcje skalowania i robi coś w rodzaju rybiego oka (w przypadku 16:10 bo w 4:3 skubany jest ok), oraz za bardzo wyostrza ten obraz. Co ciekawe miałem wcześniej inny ale go zepsułem :). Który dawał ładny obraz na pewno bez wyostrzania.
Ostatnia sprawa to właśnie grabery i upscallery do gier. O ile nie mam za bardzo porównania jak działa mój (a właściwie Cactoosowy) Elgato HD 60 do Avermedi i podobnych. To Jeżeli podepniemy go razem z OSSC który ostatni wypożyczył mi Renton no to przy każedej zmianie częstotliwości poziomej a to w demach na Amigę tych starych częste zjawisko (no na Boom Party też była taka "eksperymentalna" produkcja), no to niestety ale OSSC robi swoje a elgato niestety za tym nie nadąża. Ale z drugiej strony somo OSSC generuje fajny obraz i radzi sobie z składaniem interlace gdy DVD recorder LG sobie nie radz. Ale żeby korzystać z OSSC znowu trzeba użyć LG jako bufor ramki razem z tego wszystkiego zaletami i wadami.

Jeżeli macie jakieś sugestie to piszcie tu. Jeżeli są jakieś requesty co do dem to też najlepiej pisać w tym wątku. Nie będe od razu realizować lae postaram się zgrać do miesiąca.
1
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem