[#502]
Re: Jakie amigowe demo dzisiaj oglądałeś?
@koczis,
post #501
Wielu sam nie widziałem, bo albo nie działały na gołej a1200 albo nie działały na bllizardzie PPC z 68o40. Dzięki Cactoos'owi mam dodatkowo 4 mb fast do a1200 i klasycznego Blizzarda 1230 co prawda mk III ale i tak jak widać na filmach jest radość z oglądania :). Jedyne co to brakuje dobrze zgranych dem na PPC od Kiero, MDW i Potionów. I chodzi mi tu raczej o to aby je zgrać z czegoś szybszego niż Bllizard PPc z 210 MHz. Przydał by się ktoś z CyberStromem i CyberVision (Quad miał taki setup ale już nie ma). Tak samo można by zgrać dema VenusArt i tu jest plus bo można to zgrać z AGA. Co do dem pod kartę kupiłem ostatnio AVerMedie z wejściem VGA do zgrywania, ale bym musiał kupić stacjonarnego pc z pcie.
Inna sprawa to samo zgrywanie niestety ale mój DVD recorder LG maksymalnie na co pozwala to 1080i i jeżeli chodzi o zgrywanie slideshow'ów to jest nawet ok (poza standardowymi pionowymi paskami ale na to położyłem lachę już), tryb 720p już nie jest tak ostry no ale jest ten progresiv dzięki czemu nie widać w demach smużenia gdy już zgra się je do pliku co przy zgrywaniu w interlace widać, robi się taki blur, który szczególnie doskwiera przy scrollach. Więc jeżeli ktoś ma namiar na upscaller który wszystko skaluje do 1080p lub wyżej i niema zabezpieczenia HDCP to proszę o namiary. Niestety ale ten mój obecny upscaller ma wady w np. czasami obrazki w interliace źle poskłada, niekiedy drgają piksel w jakiejś części ekranu od tak, troszkę bo troszkę ale jednak. Przy efekcie fade jak by traci jakość obrazu (ale może to też wina elgato którym zgrywam), no i czasami ekran sobie sam od siebie o piksel czy 2 podskoczy. Zresztą co tu pisać wystarczy sobie obejrzeć kilka dem na kanale aby to zauważyć.
Ja wiem ten chiński HD SCART/HDMI na HDMI Konwerter to umożliwia. Tylko ja mam taki model który ma skopaną proporcje skalowania i robi coś w rodzaju rybiego oka (w przypadku 16:10 bo w 4:3 skubany jest ok), oraz za bardzo wyostrza ten obraz. Co ciekawe miałem wcześniej inny ale go zepsułem :). Który dawał ładny obraz na pewno bez wyostrzania.
Ostatnia sprawa to właśnie grabery i upscallery do gier. O ile nie mam za bardzo porównania jak działa mój (a właściwie Cactoosowy) Elgato HD 60 do Avermedi i podobnych. To Jeżeli podepniemy go razem z OSSC który ostatni wypożyczył mi Renton no to przy każedej zmianie częstotliwości poziomej a to w demach na Amigę tych starych częste zjawisko (no na Boom Party też była taka "eksperymentalna" produkcja), no to niestety ale OSSC robi swoje a elgato niestety za tym nie nadąża. Ale z drugiej strony somo OSSC generuje fajny obraz i radzi sobie z składaniem interlace gdy DVD recorder LG sobie nie radz. Ale żeby korzystać z OSSC znowu trzeba użyć LG jako bufor ramki razem z tego wszystkiego zaletami i wadami.
Jeżeli macie jakieś sugestie to piszcie tu. Jeżeli są jakieś requesty co do dem to też najlepiej pisać w tym wątku. Nie będe od razu realizować lae postaram się zgrać do miesiąca.