Aktualności Forum Graffiti Publicystyka Teleport
  kategorie: Dema, Grafika, Muzyka, Party
[#121] Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!

@misha, post #110

PPShow obsługuje maski od wersji 2.0, ale już wymaga kicka 2.0.
[#122] Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!

@Hexmage960, post #108

Natomiast w pliku z obrazkiem, który został zapisany z aktywnym Stencilem, jest dodany dodatkowy bitplan z tym Stencilem, ale głębokość obrazka pozostaje bez zmian, i tylko w nagłówku mamy określony sposób maskowania.

Poprawnie, ale jeden komercyjny program dodaje maskę do liczby bitplanów. Jest to DigiPaint 1. Wersja 3 została poprawiona.
[#123] Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!

@misha, post #110

dodatkowo DPaint przechowuje zestaw kolorów, którym sobie tą maskę definiujemy - [make] Co tam siedzie w IFF nie wiem, ale wiem, że to "psuje" właśnie IFF'y.

Tylko wcześniej podano, że ponowny zapis w DP3 naprawia błąd: czarny ekran. DP3 także zapisuje maskę, więc trzeba przed zapisem ją wyłączyć i tyle. Każdy program wyświetli plik z maską tylko przy ignorowaniu jej będzie sieczka, a nie czarny ekran. Więc tutaj powód musi być inny.
[#124] Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!

@cholok, post #122

Moje pytanie tak trochę zginęło, a ciekawi mnie Wasze podejście.
Otóż na Boom party można wystawić po 2 prace w kazdej kategorii indywidualnej (music, graphics itd). Jakby to było odebrane, gdybym np. teoretycznie wystawił dwa moduły?
1. Ok, więcej = lepiej.
2. Zależy czy inni też wystawią po dwa.
3. Nie, bo może niektórzy stwierdzą, że to próba jakiegoś oszustwa, bo np. nie doczytali, że można dawać po 2 prace.
4. Nie, bo nie. Jedna praca jest ok.
[#125] Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!

@XTD, post #124

Otóż na Boom party można wystawić po 2 prace w kazdej kategorii indywidualnej (music, graphics itd).

Jakbym miał co - wystawiłbym 2 prace i się nie zastanawiał. Chyba, że byłyby podobne do siebie - wtedy raczej nie

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2025 15:55:11 przez misha
[#126] Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!

@XTD, post #124

Otóż na Boom party można wystawić po 2 prace w kazdej kategorii indywidualnej (music, graphics itd). Jakby to było odebrane, gdybym np. teoretycznie wystawił dwa moduły?

Dla mnie jak najbardziej pozytywnie. Kiedyś zresztą już takie zabiegi były dopuszczalne na parties.
Jeśli ktoś jest na tyle płodny i twórczy to niech robi

Chciałem zapytać się, czy pracę należy też wysyłać w ADF. Jeśli tak, to OK, poradzę sobie.Cytuj zazna

Prace graficzne przysyłaj do organizatorów w "standardowej" formie.
Grafika "zaszyta w ADF'ie" to pewnie wręcz zabieg niemile widziany ;)
1
[#127] Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!

@slay, post #126

Dzieki za odpowiedź. No właśnie standardowe pliki DOS są wygodniejsze. Ale bym się dostosował, jeśli takie byłyby wymagania konkursu.

P.S. Z ciekawostek: moim ulubionym programem do ADF jest TrackDOS, ale wymaga on fizycznej dyskietki ażeby pliki z dyskietki (i obrazu dyskietki) wyodrębnić, odczytać, bądź zapisać.
[#128] Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!

@slay, post #126

Tu właśnie jest trochę inaczej - wolimy pracę w ADF, bo daje to nam większą pewność, że autor miał szansę sprawdzić wszystko sam, że jest ok. Również odpalanie z Goteka jest pomocne jako test pracy na compo-maszynie, itp.

Pliki w normalnej formie też oczywiście zaakceptujemy :)

W razie wątpliwości - pytajcie.
[#129] Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!

@sachy, post #128

Dzięki za wyjaśnienie. Cieszę się, że akceptujecie obie formy.

Zdaję sobie sprawę, że użytkownicy Goteka mają inne preferencje. Tak jak napisałem, dostosowałbym się.

Pracę oczywiście sprawdzę z tym PPShow, choć powtórzę pytanie o jego wersję - może mam ją już na Amidze, bo mam dyski Freda Fisha na płycie CD.
[#130] Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!

@sachy, post #128

Czyli mam otworzyć tego ADF, dorzucić IFF'y i stages do głównego katalogu, deklarację i takiego ADF'a odesłać? Później stuff z party to będą ADF'y z pojedyńczymi pracami?
[#131] Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!

@misha, post #130

@Hexmage960: na ADF wrzucona jest wersja PPShow 1.2a, można wyciągnąć ją stamtąd lub pobrać z netu. Z tego co udało mi się ustalić jest to ostatnia wersja prawidłowo działająca na Kickstart 1.3. Kolejne wymagają już k2.0+.

@misha:
Czyli mam otworzyć tego ADF, dorzucić IFF'y i stages do głównego katalogu, deklarację i takiego ADF'a odesłać? Później stuff z party to będą ADF'y z pojedyńczymi pracami?

Tak, tak forma byłaby super. Stuff z party będzie wrzucony zarówno jako ADF, jak i osobny IFF + deklaracja = wszystko w jednym ZIPie.
1
Na stronie SCENA.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem