[#172]
Re: BOOM!PARTY 2025 (C64 & A500), Tuchola Poland!
@XTD,
post #169
OK. Jednakże w przypadku gdy tworzymy coś na Amigę klasyczną (targetem jest Amiga), to przecież możemy skorzystać z klasycznych narzędzi na Amigę (ProTracker, Deluxe Paint itp.), nowych narzędzi na Amigę (wspomniany DigiBooster Pro, StoneTracker, OctaMED Sound Studio), bądź nowoczesnych narzędzi z PC (ProMotion NG, Renoise).
W przypadku gry nie jesteśmy ograniczeni targetem, to rzecz jasna wybieramy nowoczesne narzędzie. Rozumiem, że wolisz to rozwiązanie, bo możliwości Amigi (4 kanały sprzętowe, 8-bitowe sample, ograniczona pamięć, w przypadku braku pamięci dodatkowej FAST) powodują wiele ograniczeń dla twórcy.
Rozumiem, że wolisz (dzisiaj) tworzyć z targetem PC, w Renoise, mimo że tworzenie na Amigę sprawia Ci nadal satysfakcję.
Każdy twórca, muzyk na pewno idzie do przodu. Jednym z moich ulubionych muzyków jest Olof Gustafsson, który również ma korzenie w Amidze.
Gustafsson stworzył w 1998 roku muzykę do gry Motorhead z PC, zresztą bardzo ładną, lubię często słuchać. Widać że poszedł bardziej w muzykę dance.
Co ciekawe, jeżeli porównamy tę muzykę z jego Amigowymi utworami (z gier Benefactor, Pinball Dreams, Fantasies, Illusions), to według mnie muzyka z Amigi ma swój niepowtarzalny urok. To, że miał 4 kanały (czasami nawet tylko 3, ze ścieżką na dźwięki) do dyspozycji sprawiło że jego muzyka była pod pewnymi względami ładniejsza. To moje własne spostrzeżenie i opinia, ale mam nadzieję, że inni też mogą to dostrzec.
Muzykę Olofa Gustafssona słucham nieprzerwanie od lat, i jest cudowna.
Co do Twoich utworów, bardzo mi się podobał ostatnio remake do Kajka i Kokosza. Twoja muzyka jest na wyższym poziomie, ale mimo tego np. muzykę z Technological Death nadal słucha sie z radością. Ona po prostu powstała w innych warunkach, które czasami wpłynęły pozytywnie.
@Tukinem
No konkurs jeśli chodzi o programy/dema/gry był dość restrykcyjny, bo wymagał systemu Amiga OS 1.3. Przy czym nie wiedziałem że nie można stosować bibliotek, nawet standardowych. Może chodzi też o to, że z 40kB miała się składać cała produkcja.
Fajnie, że przygotowałeś pracę. Może wrzucisz ją na któryś z kolejnych konkursów - na pewno będzie ku temu okazja.
@PPill
Dziękuję za link do wyników. Będę mógł na spokojnie obejrzeć wszystkie prace. Gratuluję uczestnikom i zdobywcom wysokich miejsc. A mnie czeka jeszcze sporo pracy.
Ostatnia aktualizacja: 27.07.2025 15:13:56 przez Hexmage960